U Bugarskoj smrt sejao belac duge kose u bermudama
Foto: Reuters

Bombaša snimile kamere

U Bugarskoj smrt sejao belac duge kose u bermudama

Planeta -
Eksploziju izazvao jedan čovek koji je u napadu poginuo, i čiji identitet još nije utvrđen, rekao šef bugarskog MUP u Burgasu
1 / 7

BURGAS - Napad na autobus sa izraelskim turistima u Bugarskoj u kojem je poginulo najmanje osam osoba, delo je "napadača samoubice", izjavio je bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov.

"Eksploziju je izazvao jedan čovek koji je u napadu poginuo, i čiji identitet još nije utvrđen", rekao je Cvetanov na aerodromu u Burgasu. On je kazao da je napadač imao lažnu vozačku dozvolu izdatu u Mičigenu u SAD.

Snimile ga kamere: Belac duge kose

Bombaša iz Burgasa snimile su sigurnosne kamere neposredno pre napada. Reč je o belcu u bermudama, duge kose koji se šetkao oko zgrade aerodroma oko sat vremena pre napada.

Bugarska policija veruje da je eksploziv nosio opasan oko tela koje je gotovo potpuno Njegovo telo potpuno je izmrcvareno zbog čega istražitelji veruju kako je eksploziv nosio na sebi.

Ministar je rekao da je u eksploziji autobusa sa izraelskim turistima poginulo osam osoba, šest Izraelaca, jedan Bugarin i sam napadač.

Eksplozija se dogodila u sredu na aerodromu bugarskog crnomorskog letovališta Burgas. Prema izveštajima, u autobusu koji je izraelske turiste trebalo da preveze od aerodroma do hotela, bilo je oko 40 ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je za eksploziju okrivio Iran i obećao oštar odgovor.

Iran poriče umešanost u napad u Bugarskoj

Teheran je danas odbacio optužbe da je umešan u samoubilački napad na izraelske turiste u Bugarskoj, u kome je poginulo najmanje osmoro ljudi.

Na internet portalu državne televizije stoji da su optužbe izraelskog premijera Benjamina Netanijahua "smešne" i "senzacionalističke". Na portalu se navodi da su ove optužbe pokušaj da se diskredituju Iran i njegovi saveznici, poput Sirije. Iranski zvaničnici još se nisu oglasili povodom napada. Izrael je ranije za mnoge samoubilačke napade širom sveta optužio Iran.

Izraelski mediji: Napad u Bugarskoj izgovor za napad na IranIzrael je zapretio da će "reagovati snažno na iranski terorizam" nakon jučerašnjeg napada na izraelske turiste u istočnoj Bugarskoj.Poznavaci prilika nagoveštavaju da bi napad na Izraelce u Bugarskoj mogao da posluži Izraelu kao izgovor za udar na Iran. U poslednjih nekoliko meseci bilo je puno spekulacija da bi jevrejska država mogla da izvede napad na iranska nuklearna postrojenja, što međunarodna zajednica, SAD i EU pokušavaju da izbegnu.Izraelski list Haarec objavio je danas da bi ono što se smatra obaveštajnim propustom, jer nije bilo specifičnih upozorenja da bi se napad mogao dogoditi, moglo da posluži kao izgovor za udar.Izrael je najoštrije osudio napad u Burgasu, navodeći da je on deo međunarodnih terorističkih pretnji iza kojih stoje Iran i Hezbolah.Avioni sa ranjenim izraelskim turistima stigao u Tel AvivNa međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva danas su sleteli izraelski avioni koji su vratili 32 Izraelca ranjena u jučerašnjem napadu u Bugarskoj. Ranjenici su odmah vozilima hitne pomoći prevezeni u bolnicu. Izraelske vazduhoplovne snage poslale su jedan avion tipa C-130 "Herkules" u ranim jutarnjim časovima u Burgas, a drugi u Sofiju, gde je dvoje Izraelaca u bolnici. Ocenjeno je da je njihovo stanje isuviše teško i da ne mogu biti odmah prebačeni u domovinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track