Bombaš samoubica razneo ministra odbrane
Foto: Rojters

Napad na DB

Bombaš samoubica razneo ministra odbrane

Planeta -
Zgrada koja je pod pojačanim obezbeđenjem nalazi se u centru Damaska

DAMASK - U samoubilačkom napadu na zgradu državne bezbednosti u Damasku danas ubijen je sirijski ministar odbrane i ima više teško povređenih među ministrima i bezbednosnim zvaničnicima koji su bili na sastanku u toj zgradi, saopštila je sirijska državna televizija.Zgrada koja je pod pojačanim obezbeđenjem nalazi se u centru sirijske prestonice.Državna televizija javlja da je bombaš samoubica izvršio napad na ovu zgradu u trenutku kada se tu održavao sastanak ministara i visokih bezbednosnih zvaničnika.

"General Daud Rada pao je kao mučenik u terorističkom napadu na zgradu nacionalne bezbednosti", javila je televizija koja je prethodno saopštila da među učesnicima sastanka ima povređenih, od kojih su neki zadobili veoma teške povrede.Bezbednosni izvori potvrdili su za agenciju Frans pres da je više povređenih, uključujući i ministra unutrašnjih poslova Muhameda Ibrahima el Šaara, prevezeno u bolicu El Šami u glavnom gradu.Na čelu državne bezbednosti je general Hišam Ihtijar, i ne zna se da li je i on povređen u napadu. Ihtijar (71) se smatra ključnim čovekom u suzbijanju nereda u Siriji protiv vlade predsednika Bašara el Asada, koji su izbili u martu 2011. godine.

Već nekoliko dana u perifernim kvartovima Damaska vode se žestoke borbe između između vladinih snaga i pobunjenika.

Asadov zet među poginulima

Zet sirijskog predsednika Asef Šavkat, jedan od vodećih bezbednosnih zvaničnika u zemlji, jeste među poginulima u današnjem samoubilačkom bombaškom napad u Damasku u kojem je poginuo i ministar odbrane, javila je sirijska državna televizija.

"Zamenik ministra odbrane general Asef Šavkat ubijen je u terorističkom napadu na zgradu nacionalne bezbednosti u Damasku", navela je televizija. Šavkat je važio za jednu od najopasnijih ličnosti iz užeg kruga predsednika Bašara al Asada, navodi agencija AP. Bio je oženjen Asadovom starijom sestrom Bušru.

Lavrov: Rusija ne dozvoljava rezoluciju protiv Sirije u UN

Rusija neće dozvoliti da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija koja bi značila podršku svetske organizacije "revoluciji" u Siriji, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je dodao da su sirijski pobunjenici označili sadašnje borbe koje se vode u toj zemlji kao "odlučujuće". "Da bi umirili opoziciju, neki od naših partnera je ohrabruju", rekao je Lavrov i naglasio da se sada, po rečima opozicije, vodi "bitka za glavni grad", "odlučujuća borba".

Lavrov je rekao da Moskva ne može da prihvati poglavlje sedam i sankcije, što se odnosi na odredbi u Povelji UN na kojoj se zasniva rezolucija koju su evropske zemlje i SAD podnele Savetu bezbednosti i koja predviđa pretnju sankcijama, odnosno pribegavanje sili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja