Bombašima iz Bostona uzor bio čečenski terorista
Foto: Fonet

Opčinjeni monstrumom

Bombašima iz Bostona uzor bio čečenski terorista

Planeta -
Tamerlan Carnajev, koji je ubijen u policijskoj akciji, a kojeg je sledio mlađi brat Đohar, imao veze sa ekstremistima s Kavkaza, ugledao se na njihovog vođu Dokua Umarova

BOSTON - Braća po krvi.Tamerlan Carnajev (26), koji je sa bratom Đoharom (19) podmetnuo bombe na Bostonskom maratonu, a koji je ubijen tokom policijske potere, imao je direktne kontakte sa čečenskim teroristima, pišu američki mediji. Uzor mu je navodno bio vođa ekstremista s Kavkaza Doku Umarov, organizator nekoliko krvavih terorističkih napada u Rusiji.FBI je počeo da prati Tamerlana pre nekoliko godina, nakon što su na njega upozorile ruske obaveštajne službe. Rusija je ubeđena da je on bio u direktnoj vezi s teroristima iz Dagestana, gde je živeo dve godine pre nego što se preselio u SAD. Tokom šestomesečnog boravka u Rusiji prošle godine, Tamerlan je posetio Dagestan. Obaveštajci veruju da je i Tamerlana i njegovog mlađeg brata Đohara, koji ga je sledio, inspirisao čečenski vođa terorista s Kavkaza Doku Umarov, kog američki mediji nazivaju ruskim Bin Ladenom. Umarov je označen kao organizator nekih od najgorih terorističkih napada u Rusiji, uključujući bombaški napad u moskovskom metrou 2010, u kojem je poginulo 40 ljudi.Iako je Umarov u početku okarakterisan samo kao borac za nezavisnost Čečenije, nedavno su otkriveni njegovi širi planovi kao džihadiste. Britanski ekspert za Čečeniju dr Karlo Galo navodi da je Doku Umarov više puta javno izjavljivao da neprijatelji islama nisu samo Rusi već i Amerikanci, ali nikad nije delovao van Rusije. Stručnjaci sada strahuju da bi dela Tamerlana i Đohara mogla da inspirišu čečenske ekstremiste da svoje delovanje prošire van granica Rusije.FBI agenti koji su privodili Tamerlana pre dve godine zbog njegove povezanosti sa ekstremnim islamistima i koji su ga pratili nakon povratka u SAD iz Dagestana, čak i razgovarali s njegovom majkom Zubeidat Carnajevom, ipak su procenili da mladić ne predstavlja opasnost. Američki mediji pišu da će zbog tog propusta biti pokrenuta istraga.

Tamerlan Carnajev i Doku Umarov
Tamerlan Carnajev i Doku Umarov

Žena u paniciAmerički mediji uspeli su da fotografišu Tamerlanovu ženu, Amerikanku Katrin Rasel (24), koja s bombašem ima ćerku Zaharu (3) i koja je zbog njega prešla u islam. Ona je juče prvi put od nesreće viđena ispred svoje kuće u Bostonu sa hidžabom u leopard šarama. Nije želela da priča s novinarima, već je panično pobegla.

Đohar ne može da govori, u teškom je stanjuĐohar Carnajev (19), koji je uhapšen u dramatičnoj policijskoj akciji u bostonskom predgrađu Votertaunu, nalazi se u bolnici i u kritičnom je stanju. On je pretrpeo tešku povredu noge, ali i grla, tako da verovatno nikad neće moći da govori. To znači da istražitelji neće moći da ga ispitaju o napadu na Bostonskom maratonu. Zasad protiv Đohara nije podignuta optužnica, a nejasno je i za šta bi tačno mogao da bude optužen.Njega će braniti advokati javne kancelarije za odbranu. Oni će, kako se pretpostavlja, pokušati da ublaže optužnicu, u kojoj bi mogla da bude zatražena i smrtna kazna, pravdajući ga njegovim mentalnim stanjem i godinama.

Najveći napadi čečenskih terorista u Rusiji1999 U bombaškom napadu na zgradu u jugoistočnom delu Moskve poginulo 118 osoba2002 Čečeni naoružani velikom količinom eksploziva uzeli su 800 talaca u moskovskom pozorištu Dubrovka. U akciji oslobađanja koju su vodile ruske snage 130 osoba je poginulo, a skoro svi su se ugušili od gasa koji je iskorišćen2004 Čečenski teroristi zarobili su više od 1.000 osoba u školi u Beslanu u Severnoj Osetiji. U akciji oslobađanja ruskih snaga poginulo je više od 330 osoba2010 Dve žene izvele su dvostruki samoubilački napad u moskovskom metrou. Poginulo je 40 osoba2011 U samoubilačkom napadu na moskovskom aerodromu Domodedovo poginulo je 35 osoba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track