BORBA ZA ANĐELU GUŽVIĆ: Molim vas, pomozite mi da vidim
Foto: Zorana Jeftić

Akcija Kurira: Povratimo vid maloj Anđeli

BORBA ZA ANĐELU GUŽVIĆ: Molim vas, pomozite mi da vidim

Društvo -
Devojčica na levom oku ima dioptriju minus devet, a na desnom minus jedanaest, pa joj je neophodna operacija koja košta 4.800 evra

BEOGRAD - Mala Anđela želi da vidi svet oko sebe.Osmogodišnja Anđela Gužvić od rođenja ima veliki problem s vidom. Naime, ova devojčica na levom oku ima dioptriju minus devet, a na desnom minus jedanaest, pa joj je zbog toga neophodna operacija koja košta 4.800 evra. Dejana Markov, Anđelina majka, kaže za Kurir da ona ne može da skupi taj novac jer s troje dece živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka.Žive u siromaštvu- Žalosno je što ne mogu da obezbedim da mi dete ode na operaciju i konačno progleda. Nažalost, ja Anđelu, njenu stariju sestru Mariju i mlađeg brata Stefana izdržavam od socijalne pomoći i nešto dečjeg dodatka koji primamo. Jedva sam joj obezbedila i ove naočare koje sada nosi. Operacija koja treba da se uradi u Specijalnoj bolnici „Sveti Vid“ košta 1.200 evra samo za jedno oko, a ona mora da operiše oba, i to dva puta. Lekari su rekli da moraju da je operišu dva puta - kaže Dejana.Mala Anđela priča da joj sve teže pada to što ne vidi.- Otkako znam za sebe, živim u mraku. Završila sam prvi razred, a ne znam da čitam, jer ne vidim. Jedino kroz maglu mogu da raspoznajem stvari, ali i to samo ujutro, kad se tek probudim. Stalno padam, vidite da sam sva u modricama. Ponekad pomislim da znam neki put i krenem, a onda naletim na nešto, padnem i povredim se - kaže Anđela i dodaje da joj je najgore kad je drugovi iz škole maltretiraju.Zovu me ćorava- Mnogi me ne vole u školi i svi me zovu ćorava. To je baš ružno, ali nadam se da će, ako nekad budem progledala, prestati da me tako zovu i da ću se lepo igrati s drugom decom. Razumem da me ne vole jer sam im samo smetnja. S drugarima ne mogu ničega da se igram, jer ništa ne vidim i onda me zbog toga i odbacuju. A volela bih, baš bih volela da živim kao i sva druga deca. Bez obzira na to što smo siromašni, bila bih najsrećnija na svetu kad bih videla svet oko sebe - kaže Anđela.

Zajedno se bore... Anđela sa mamom i sestrom
Zajedno se bore... Anđela sa mamom i sestrom

Otac nas je tukao do krviMarija Gužvić (14), Anđelina starija sestra, kaže da ih je otac ostavio pre nekoliko godina.- Koliko god bilo teško to što živimo bez oca, odmorili smo se otkako je on otišao. Mnogo nas je maltretirao i tukao, a mlađeg brata nije ni želeo da prizna. Ma strašno, jednom me je toliko istukao da mi je išla krv na nos - kaže Marija.

Pomozimo!Svi ljudi dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu maloj Anđeli mogu to učiniti uplatom novca na dinarski račun Rajfajzen banke 265-0200000053608-76 i na devizni RS 35265090000000000551 na ime Dejane Markov, Anđeline majke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track