Borba za bebe

Prof. dr Aleksandar Ljubić, direktor GAK u Višegradskoj, upozorava da je sve više neplodnih žena

Borba za bebe

Život -
Ukoliko ne možete da ostanete u drugom stanju godinu dana, uz uslov da imate nezaštićene odnose, pravac kod ginekologa

Imate samo jednu želju, da zatrudnite. Da zagrlite svoju bebu. A ne ide. Pokušavate već godinama. Svašta ste probali. Prošli kroz razne procedure. Verujte, niste jedini! Sve više žena suočava se s neplodnošću. Razlozi su brojni. Mogu da budu urođeni, mogu da budu nedostaci u anatomiji i fiziologiji genitalnih organa, stečeni posle preležanih infekcija i lečenja pojedinih bolesti, psihički...

Srećom, živimo u vremenu u kom postoji vantelesna oplodnja, koja je dosad mnoge žene učinila mamama.Prof. dr Aleksandar Ljubić, direktor Klinike za akušerstvo i ginekologiju KCS u Višegradskoj, kaže za Dr Kurir da neplodnost kod žena ili infertilitet označava nemogućnost ostajanja u drugom stanju u periodu od godinu dana s redovnim nezaštićenim odnosima.

Naravno, navodi on, podrazumeva se da je žena u reproduktivnom periodu i da redovno ima menstruaciju. Kod žena starijih od 40 godina taj period se smanjuje na šest meseci. Smatra se da u neplodnosti para sa po 30 odsto učestvuju ženski i muški faktor, isto toliko kombinovani uzrok, dok je u 10 odsto slučajeva uzrok nepoznat. Uvek se ispituju oba partnera.

Poreklo neplodnosti kod žena može da bude anatomsko, endokrinološko, infektivno, imunološko, neurološko, psihogeno, funkcionalno, jatrogeno ili posle lečenja drugih bolesti, pa i nepoznato objašnjava taj stručnjak.Prema njegovim rečima, s obzirom na savremene uslove života, želju žena za školovanjem i profesionalnom afirmacijom, kao i ekonomskom sigurnošću, pojavio se trend kasnijeg formiranja porodice.

Kod žena fiziološko smanjivanje plodnosti počinje nakon 35. godine života, a još je izraženije nakon 40, što problem neplodnosti dovodi u vezu sa starošću. U poslednjih 20 godina vreme prvog porođaja je sa 25 godina pomereno na 30 godina majke. Tu su i gojaznost, pušenje i neuredan život, koji mogu da utiču na plodnost navodi dr Ljubić i dodaje da zbog svega toga periodični ginekološki pregledi moraju da postanu uobičajeni način ponašanja svih žena.

Terapija neplodnosti trebalo bi da bude usmerena ka uzroku problema. Da li će biti predložene samo izmene životnog režima, terapija lekovima, operativno lečenje i korekcija problema, ili upotreba metoda asistirane fertilizacije ili intrauterine inseminacije, vantelesna oplodnja, zavisi samo od para koji je u problemu zaključuje dr Ljubić.

Vantelesna oplodnja

Dr Aleksandar Ljubić objašnjava da metoda vantelesnog oplođenja nije više poslednji korak u lečenju neplodnosti, već je sve češće i prvi. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo s velikim uspehom se više od dvadeset godina sprovodi vantelesno oplođenje i srodne tehnike. Skoro 40 odsto pacijentkinja koje uđu u program zatrudne. Godišnje obavimo oko 500 vantelesnih oplodnji kaže Ljubić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track