BORBA ZA OPSTANAK: Generali policije jurišaju u SNS da sačuvaju fotelje
Foto: Dado Djilas

Simić, Tomašević i Dikić se učlanili u naprednjake

BORBA ZA OPSTANAK: Generali policije jurišaju u SNS da sačuvaju fotelje

Politika -
Plan B: Najviši funkcioneri Ministarstva unutrašnjih poslova u strahu za svoje pozicije učlanili se u najveću stranku; Zorana Mihajlović: Partijska knjižica Srpske napredne stranke nikoga ne štiti od nerada niti od zakona
1 / 3 Foto: Dado Djilas

BEOGRAD - Iz policijske uniforme u stranački dres!Visoki funkcioneri MUP Bratislav Dikić, savetnik direktora policije i bivši komandant Žandarmerije, Dragiša Simić, načelnik saobraćajne policije, i Zoran Tomašević, načelnik Uprave za zaštitu podataka i ličnosti, odnedavno su članovi Srpske napredne stranke, saznaje Kurir iz više nezavisnih izvora.

Podržava Vučića... Bratislav Dikić
Podržava Vučića... Bratislav Dikić

Hladan tušIako u Ustavu Republike Srbije izričito stoji da pripadnici policije ne mogu biti članovi političkih partija, najviši policijski funkcioneri su pohrlili u stranku Aleksandra Vučića, verovatno u nadi da će tako uspeti da sačuvaju svoje pozicije. Hladan tuš odmah je stigao iz vrha SNS - potpredsednica te stranke Zorana Mihajlović im je preko Kurira poručila da su, kao i svi građani, dobrodošli, ali da ih partijska knjižica neće sačuvati od nerada niti od zakona. Izvor Kurira otkriva da su sva trojica pohitala među naprednjake jer misle da na taj način mogu da sačuvaju svoje pozicije u policiji.

- To važi za Simića i Tomaševića, dok Dikić očigledno pokušava da se vrati na čelo Žandarmerije. Zanimljivo je i da su se Dikić i Simić u izbornoj noći pojavili u sedištu naprednjaka kako bi proslavili ubedljivu pobedu. Neki od čelnika SNS nisu gledali blagonaklono na njihovo pojavljivanje jer je očigledno da su tu bili u pokušaju da se zaštite, a tom epizodom nije bio oduševljen ni lider SPS Ivica Dačić, za čijeg mandata su svi unapređeni - ističe izvor Kurira. Trojicu novopečenih naprednjaka povezuje činjenica da njihove policijske biografije nisu besprekorne.

Čeka odobrenje... Dragiša Simić
Čeka odobrenje... Dragiša Simić

Sporne biografijePodsetimo, nekadašnjeg komandanta Žandarmerije je pre nekoliko meseci po hitnom postupku smenio direktor policije Veljović, posle dvostrukog ubistva koje su počinili pripadnici njegove jedinice. Dikić je u žižu javnosti dospeo i zbog spota Amadeus benda u kom se pojavljuju pripadnici Žandarmerije. Mediji su naširoko pisali o saradnji Zorana Tomaševića s narko-bosovima Rodoljubom Radulovića, poznatijim kao Miša Banana, i nedavnom uhapšenim Darkom Šarićem. Prvi čovek saobraćajne policije jedan je od aktera preticanja predsedničke kolone u kojoj se nalazio Tomislav Nikolića na auto-putu, a incident je izazvao njegov vozač.

Čekali pobeduPotpredsednica SNS Zorana Mihajlović za Kurir kaže da je SNS otvorena stranka, ali da to ne znači da će ih članska karta zaštititi od bilo čega.- Jedna smo od retkih stranaka, odnosno jedina stranka koja je pokazala da nema te pozicije u SNS koja bilo koga može da zaštiti od nerada ili od zakona - spustila je Mihajlovićeva generale na zemlju.Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija, kaže da je članstvo predstavnika policije u političkoj stranci protivzakonito i da je tragedija za profesiju.- Što nisu ušli u stranku pre pet godina, nego su ušli sad kad je na vlast - pita se Nicović.

A ŠTA KAŽU POLICAJCI NAPREDNJACIZoran TomaševićNISAM ČLAN NAPREDNJAKAKo vam je to rekao? To su potpune budalaštine! Nisam član Srpske napredne stranke niti sam se učlanio. Ja sam profesionalac i ne smem da budem član nijedne partije. Ali to ne znači da imam loše mišljenje o SNS i Aleksandru Vučiću. Naprotiv!Bratislav DikićUŠAO SAM DA POMOGNEMTačno je, član sam stranke od 2. 4. 2012, ali ne zato da bi bih bio kadar za neku funkciju, nego što je moje ubeđenje podrška Vučiću u borbi protiv kriminala i korupcije. Zakon o policiji ne zabranjuje zaposlenima u MUP da budu članovi partije. Dragiša SimićNE SMEM NIŠTA DA KAŽEMNe smem da dajem nikakve izjave bez odobrenja direktora policije. Znate, ja sam pre svega profesionalac i policajac. Pošaljite zvanično pitanja na MUP i dobićete odgovor. Kurir je uputio pitanja ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track