Borhard: Vladavina prava je prioritet Euleksa
Foto: Eulex

Misija EU

Borhard: Vladavina prava je prioritet Euleksa

Politika -
Osoblje Euleksa više neće biti na čelu najznačajnijih pravosudnih institucija, već će sudije te misije u sudovima na Kosovu biti u manjini, izjavio je šef misije EU za vladavinu prava na KiM

BEOGRAD - Vladavina prava ostaje prioritet Euleksa, kao i primena dogovorenog u dijalogu između Beograda i Prištine, rekao je Bern Borhard šef misije EU za vladavinu prava na KiM.

On je rekao da osoblje Euleksa više neće biti na čelu najznačajnijih pravosudnih institucija, već će sudije te misije u sudovima na Kosovu biti u manjini.

"Tužioci ove misije radiće u Kancelariji Specijalnog tužilaštva Kosova, ali na čelu ove institucije više neće biti međunarodni tužilac", rekao je Borhard.

On je dodao da će Euleks u okviru novog mandata zadržati ulogu posmatrača, mentora i savetodavca na Kosovu, kao i da će posebna paznja biti posvećena strateškom jačanju institucija.

"Na severu ćemo i dalje imati savetodavce u policijskim stanicama. Naše sudije i tužioci nastaviće da rade dok se ne postigne dogovor između Prištine i Beograda. Imaćemo sudije u većima, ali umesto dvotrećinske većine u tročlanom panelu, većinu će činiti lokalne sudije", rekao je Borhard.

On je dodao da se nada da će sudije srpske nacionalnosti uskoro biti članovi sudskih veća, kad Priština i Beograd uskoro posignu dogovor o sudstvu.

Navodeći vladavinu prava i implementiranje relevantnih delova dijaloga između Beograda i Prištine kao prioritete Euleksa, Borhard je rekao da je "siguran da većina građana želi da živi u sigurnom okruženju koje počiva na funkcionalnom i pravednom sudstvu", dodajući da Euleks želi da doprinese stvaranju bezbednog okruženja za sve građane, bez organizovanog kriminala i korupcije, jer je to jedini način da sever Kosova stvori uslove za ekonomski boljitak.

On je naglasio i da nikada nije bilo, niti će biti tajnih lista za hapšenja na severu ili na bilo kojem delu Kosova.

(Tanjug/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track