BOŽIN (68) ČESTITAO NOVU: Kajakom se provozao po reci Toplici

Tradicionalna vožnja

BOŽIN (68) ČESTITAO NOVU: Kajakom se provozao po reci Toplici

Srbija -
Božin Jovanović već 29 godina sugrađanima čestita odlazak stare i dolazak Nove vožnjom po reci

Božin Jovanović (68) iz Prokuplja već 29 godina čestita sugrađanima srećnu Novu godinu tradicionalnom vožnjom kajakom po reci Toplici.

Jovanović je, i ove godine, za sat vremena odveslao više od 2.000 metara, od železničkog gvozdenog do putničkog betonskog mosta na ovoj reci, a na stolu za osveženje našao se i novogodišnji šampanajac. Njegovu nesvakidašnju tradiciju svake godine prati sve više građana, iako su ga mnogi, na početku, kako kaže, gledali kao čudaka.

Od kada je počeo da 1. januara veslanjem šalje čestitku građanima, nikada nije prekidao, iako je bilo godina kada je reka zaleđena, ali tada je silazio niže ispod putničkog mosta gde je voda plića.

"Ranije je zima bila mnogo hladnija, a često 1. januar sa snegom i ledom. Ni tada nisam odustajao, već sam simbolično silazio do reke i u kajaku napravio koji krug, onoliko koliko se moglo", kaže Jovanović koji misli da mu ova novogodišnja vožnja donosi sreću, a i ne želi da razočara Prokupčane koji mu daju veliku podršku.

"To je tradicija po kojoj sam poznat u gradu i neću je prekidati dok god me zdravlje služi", dodao je on.Jovanović kaže da je na ideju da svakog prvog januara vozi kajak došao kada je pre 29 godina razmišljao šta da uradi, a da to bude nešto novo i nesvakidašnje

"U Moskvi Novu godinu obeleže tako što se kupaju u reci, u Sao Paulu trče… E, onda neka se u Prokuplju vozi kajak! I tako je sve počelo", priseća se Božin.

Čvrsta volja, kako kaže, nikada mu nije dozvolila da preskoči 1. januar i veslanje na reci. Za njega je vožnja kajaka smisao novogodišnjih praznika, a Prokuplje ga prepoznaje po toj vožnji Godinama je pokušavao da osnuje Kajak klub u Prokuplju, napisao je i statut, međutim za sada ne uspeva da realizuje tu ideju.

Jovanović je svojim simpatizerima koji su došli na reku prvog dana Nove godine, postavio sto za osveženje, a na kraju uspešne vožnje otvorio je tradicionalni novogodišnji šampanjac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track