USLOV ZA EU: OEBS traži depolitizaciju i dekriminalizaciju policije
Foto: Kurir

Sastanak Božović-Malme

USLOV ZA EU: OEBS traži depolitizaciju i dekriminalizaciju policije

Društvo -
To je preduslov za pregovore o pravosuđu i policiji u okviru pregovaračkog procesa Srbije i EU, naveli su Božović i Malme

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović i novi šef Odeljenja za sprovođenje zakona Misije OEBS u Srbiji Od Berner Malme založili su se za sprovođenje sveobuhvatne depolitizacije, dekriminalizacije i decentralizacije policije kao nužnog uslova za njenu reformu.

Božović i Malme su naveli i da je to "preduslov za pregovore o poglavljima 23 i 24", odnosno pravosuđa i policije u okviru pregovaračkog procesa Srbije i EU.

U tom smislu dogovorena je aktivnija saradnja kroz održavanje češćih sastanaka, s obzirom na pomoć i podršku koju MUP dobija od Misije OEBS, rečeno je posle sastanka.

Božović i Malme su na sastanku razgovarali o trenutnoj i budućoj saradnji MUP-a i Misije OEBS u Srbiji.

Istaknuta je potreba za redefinisanjem Memoranduma o razumevanju koji će biti usaglašen sa aktuelnim potrebama MUP-a.

Taj dokument bi, kako se precizira, trebalo da podrži sprovođenje projekata kao što su "Unapređenje kapaciteta policije Republike Srbije u borbi protiv korupcije", zatim, "Jačanje kapaciteta za stratešku analizu i strateške procene u upravama kriminalističke policije Srbije, Crne Gore i Makedonije" i "Jačanje delovanja policije u zajednici u Republici Srbiji“.

Redefinisani memorandum bi trebalo da podrži i projekat koji se tiče odnosa medija i policije, kako bi mediji objektivno informisali javnost o razultatima rada policije i tužilaštva.

Božović je napomenuo da studije Misije OEBS iz 2001, 2004. i 2006. "na žalost nisu dale očekivane rezultate na polju reformi policije", saopštilo je MInistarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

On smatra i da se zato "mora insistirati na većem stepenu suštinske implementacije projekata, kako bismo na taj način pokazali odgovornost prema državama koje su donatori sredstava za te projekte".

Božović je rekao i da bi time "podigli međunarodni ugled MUP-a, što od nas i očekuju građani Srbije", navodi se u saopštenju.

Malme je istakao punu podršku Misije OEBS MUP u sklopu budućeg predsedavanja Srbije ovom organizacijom koje započinje 2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track