BRATSKI: Dijaspora zajedno za Srbiju i Srpsku!
Foto: Daragana Udovičić

Austrija prikuplja pomoć za poplavljena područja

BRATSKI: Dijaspora zajedno za Srbiju i Srpsku!

Austrija -
U Beču je formiran Koordinacioni odbor za prikupljanje humanitarne pomoći za sve ugrožena poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj

BEČ - Povodom nezapamćenih poplava koje su pogodile Srbiju i Republiku Srpsku na osnovu inicijative srpskih klubova i udruženja u Beču pokrenuta je zajednička humanitarna akcija pod nazivom " Zajedno za Srbiju i Srpsku " a u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije i Regionalnim predstavništvom Republike Srpske u Austriji.

Formiran je Koordinacioni odbor za prikupljanje humanitarne pomoći za područija ugrožena poplavama na teritoriji Srbije i Republike Srpske.

U saradnji sa predstavnicima amabasade Srbije i predstavništva Republike Srpske, ustanovljeno je da je prioritet akcije prikupljanje novčanih sredstava. S obzirom da ne postoji nestašica potrebne robe u ugroženim područijima kao što su hrana, voda, garderoba, slanjem novca i kupovinom robe u Srbiji, odn. RS znatno će se ubrzati nabavka onog što je najneophodnije.

Biće otvoren jedinstven bankovni račun u Austriji (u ponedeljak, 19.maja) na koji građani i pravna lica mogu uplaćivati donacije. Polovina sredstava biće uplaćena na namenski račun Vlade Republike Srbije, a druga na namenski račun Vlade Republike Srpske koji su otvoreni za uplatu sredstava u svrhe odklanjanje posledica poplava.Sve donacije biće transparentno objavljene.

Zbog velikog odaziva ljudi koji žele da pomognu ugroženim područijima, određena su i mesta gde će građani moći u nedelju, 18. maja (od 09 do18 časova), da predaju novčana sredstva, kao i neophodna nematerijalna sredstva kao što su konzerve hrane, ćabad, sredstva za higijenu i drugo, koja će u ponedeljak biti upućena u Srbiju, odnosno Republiku Srpsku.

Mole se građani Austrije koji žele i mogu da podrže ovu zajedničku humanitarnu akciju "Zajedno za Srbiju i Srpsku " da radi lakšeg transporta i administrativnih pravila, pomoć donose u kutijama sa spiskom stvari .

Lokacije za prikupljanje pomoći u nedelju 18.maja

- Zajednica srpskih klubova u Beču, Gudrunstrasse 133b, A-1100 Wien.- Klub " Stevan Mokranjac ", Arthaberplatz 3, A-1100 Wien.- Klub "Jedinstvo" , Praterstrasse 9, A-1020 Wien- SKUD „ Karađorđe“, Leberstrasse 118A. A-1110 Wien

Telefoni za sve informacije

Sve detaljnije informacije možete dobiti na sledeće brojeve telefona:-068183727097-069919999577-01/5121247-01/7121205 i na sajtovima organizacija www.wien.serben.at, www.prosvjeta.at, www.rep-srpska.at, www.vienna.mfa.gov.rs, kao i na fejsebuk profilu Saveza Srba u Austriji, a u okviru namenske grupe "Humanitarna koordinaciona grupa“ ( https://www.facebook.com/gropus/pomozi.mi/)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track