Britanija odlučna: Izručiti Asanža

Britanija odlučna: Izručiti Asanža

Planeta -
Velika Britanija ima zakonsku obavezu da izruči gospodina Asanža Švedskoj kako bi bio ispitan povodom optužbi za silovanje i za seksualni napad i odlučni smo u nameri da ispunimo tu obavezu", saopštio je portparol

LONDON - Velika Britanija odlučna je da izruči Švedskoj Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, kako bi se suočio sa optužbima za silovanje i seksualni napad.

"Velika Britanija ima zakonsku obavezu da izruči gospodina Asanža Švedskoj kako bi bio ispitan povodom optužbi za silovanje i za seksualni napad i odlučni smo u nameri da ispunimo tu obavezu", saopštio je portparol Forin ofisa.

Ekvadorski ministar spoljnih poslova Rikardo Patino kritikovao je danas britansku vladu na konferenciji za novinare, otkrivajući da je Britanija poslala pismo Ekvadoru u kome tvrdi da britanska policija ima zakonsko pravo da uđe u ambasadu i uhapsi Asanža. "Oni mogu upasti u našu ambasadu ukoliko Ekvador ne preda Asanža", kazao je Patino. "Stav koji je zauzela britanska vlada je neprihvatljiv i sa političke i sa legalne strane", rekao je Patino i upozorio da bi ulazak u ambasadu bez odobrenje predstavljao "flagrantno kršenje Bečke konvencije". Britanski Forin ofis izdao je kasnije saopštenje u kome izražava nadu da može biti pronađeno "zajednički prihvatljivo" rešenje, istovremeno upozorivši da će pokušati da učini sve da izruči ovog bivšeg hakera, prenosi agencija AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track