Britanski premijer zgrožen incidentima u Kruševcu
Foto: REUTERS

Kameron

Britanski premijer zgrožen incidentima u Kruševcu

Fudbal -
Englezi traže žestoke kazne zbog incidenata na utakmici mladih reprezentacija u Kurševcu, a u čitavu priču uključio se i britanski premijer Dejvid Kameron

Englezi traže žestoke kazne zbog incidenata na utakmici mladih fudbalskih reprezentacija Srbije i Engleske u Kurševcu, a u čitavu priču uključio se i britanski premijer Dejvid Kameron.Portparol premijera Velike Britanije kaže da je Kameron zgrožen zbog scena koje stižu iz Srbije. On je dodao i da je odlučan u nameri da iskoreni rasizam kako na međunarednoj sceni tako i kod kuće i da daje punu podršku čelnicima Fudbalskog saveza Engleske.

Ministar sporta u britanskoj Vladi Hju Robertson , takođe je pružio podrfku FA i zatražio od Evropske fudbalske unije (UEFA) da sankcioniše Srbiju zbog uvreda na rasnoj osnovi. "Scene na terenu i van njega tokom utakmice bile su sramotne. Pisao sam predsedniku UEFA Mišelu Platiniju i zahtevao sam da se odmah sprovede istraga o tom incidentu", rekao je Robertson.

On je naglasio da je rasizam u bilo kom obliku neprihvatljiv.

"Očekujemo da UEFA oštro kazni sve one koji su krivi za rasizam", kaže se u saopštenju britanskog ministra sporta.

Bivši britanski ambasador u Beogradu Čarls Kraford je na svom Tviter profilu poručio da je Srbija incidentom u Kruševcu izgubila "svaki kredibilitet". Da bi bio što efektniji svoju poruku je napisao na ćirilici!

Srpska ministarka sporta Alisa Marić najoštrije je osudila incidente koji su se dogodili na utakmici u Kruševcu. "Najoštrije osuđujem da bilo koji sportski događaj izađe iz okvira sporta i pređe u okvire provokacija i vređanja. Odlučno se protivim svakom vidu nasilja i diskriminacije, naročito na sportskim događajima. Od Fudbalskog saveza Srbije očekujem adekvatnu reakciju i izveštaj, a od ostalih državnih organa striktnu primenu Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama", navodi Alisa Marić.

Utakmica u Kruševcu završena je pobedom mlade selekcije Engleske od 1:0, kojom se reprezentacija Srbije oprostila od učešća na prvenstvu Evrope u Izraelu 2013.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track