BRUKA U AGENCIJI: Poverljivi podaci o privatizaciji firmi završili na tržištu?!
Foto: Dado Đilas

Ljudi Vide Uzelac kopirali strogo čuvanju bazu

BRUKA U AGENCIJI: Poverljivi podaci o privatizaciji firmi završili na tržištu?!

Društvo -
Dimitrije Majkić, savetnik za IT bivše direktorke, snimio i one informacije za koje bi dobro platili domaći i strani investitori, tvrde zaposleni u Agenciji

BEOGRAD - Dimitrije Majkić, savetnik za informacione tehnologije u Agenciji za privatizaciju, iskopirao je arhivu ove institucije, koja sadrži brojne poverljive podatke o firmama koje bi trebalo da budu privatizovane, tvrde zaposleni u Agenciji.Reč je informacijama za koje bi dobro platili domaći i strani investitori. Majkić je bio i savetnik bivšeg ministra privrede Saše Radulovića, ali je blisko sarađivao sa Vidom Uzelac, direktorkom agencije. Kurir je već pisao da je ona tražila da se iskopiraju poslovni mejlovi svih zaposlenih bez njihovog znanja. Podršku joj je dao Majkić.Ubrzo je on, kaže naš sagovornik iz Agencije, koji je zbog straha od gubitka posla želeo da ostane anoniman, dobio posao u Agenciji.- Majkić je 1. aprila dobio ugovor kao konsultant za IT na tri meseca. Bavio se informatičkim sistemom, preko kojeg je imao pristup celoj arhivi. Majkić je odmah, dodaje on, dobio šifre za pristup arhivi, što su do tada imala dva čoveka, zadužena za razvoj informatičkog sistema ove institucije.- Prvo je probao da iz kancelarije u Agenciji pristupi arhivi i iskopira je, ali nije uspeo. Zatim je došao u salu gde je server, priključio disk i završio posao. Postoji kolega koji je bio prisutan kada je to radio - navodi sagovornik Kurira.Šta je sve u arhivi? Baze poverljivih podataka o društvenim i državnim firmama, uključujući i odbrambenu industriju. Ova ustanova vodi i privremeni registar građana koji jesu ili nisu ostvarili pravo na besplatne akcije, njih oko pet miliona. U arhivi su njihova imena i jedinstveni matični broj!Radosav Jocić, bivši direktor Sektora za IT, koji je smenjen jer nije hteo da prekopira mejlove zaposlenih, potvrđuje da je Majkić kopirao arhivu.- Majkić je u Agenciju doneo i server kako bi se, navodno, unapredila mreža. Agencija ima iste takve servere, čak i bolje, ali taj njegov server je i dalje u Agenciji - navodi Jocić.

Vida Uzelac tvrdi da je sve po zakonuNema više brisanja mejlovaPovodom teksta „Kraljica privatizacije malteretirala zaposlene“, koji je u listu Kurir objavljen 30. juna 2014. godine, Vida Uzelac, bivša V. D. direktora, tvrdi da nije istina da tekst u Nedeljniku ima bilo kakve veze sa uspostavljanjem reda i pravila u Agenciji za privatizaciju.- Praksa rada ranijeg rukovodstva Agencije bila je da se izdaju naredbe direktorima preduzećima u restrukturiranju putem mejla koji se ne štampa i nigde ne zavodi u arhivi, već se briše sa servera. Šokirala sam se kada su mi predstavnici sindikata pokazali takve mejlove, koji sadrže elemente krivičnog dela, a u Agenciji nigde ne postoji trag o sadržaju prepiske. UO Agencije je usvojio Pravilnik po kome se sva buduća interna i eksterna korespondencija zaposlenih putem mejla trajno čuva u Agenciji. A to nije privatna, već službena prepiska, koja nadležnim organima mora biti dostupna. Takav pravilnik se ne dopada većini službenika Agencije jer više nema brisanja elektronske prepiske - kaže Uzelac i tvrdi da je reč o osveti službenika Agencije kome je smanjena plata i ukinut službeni telefon.

MajkićDISK SAM OSTAVIO U AGENCIJIDimitrije Majkić kaže za Kurir da nikakve podatke nije izneo iz Agencije, kao i da je tamo ostavio disk na kome je kopirana arhiva. On ističe da je direktorka Uzelac tražila od njega da utvrdi sve nedostatke informacionog sistema kako bi se sprečile zloupotrebe.- Nisam kopirao podatke o firmama, snimio sam određene odluke, dopise... Nije me zanimalo šta piše u njima, već kada su menjani i ko je to radio - navodi on.Majkić kaže da Uzelac nikada u njegovom prisustvu nije tražila da ona ima uvid u kopirane mejlove zaposlenih, već da ih čuva IT sektor.

UzelacSVE SU TO INSINUACIJEPovodom kopiranja arhive Agencije, Vida Uzelac je samo kratko odgovorila:- Prepuštam vam na maštu dalje pisanje o mom radu na osnovu insinuacija službenika protiv koga je Agencija podnela dve krivične prijave.

ZamenaMARIJANA RADOVANOVIĆ NOVI V. D.Vlada Srbije je u subotu postavila Marijanu Radovanović za vršioca dužnosti direktora Agencije. Ona je dosad bila izvršni direktor. Prethodni direktor Vida Uzelac je od pre desetak dana u penziji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track