BRUKA: Marković državnim parama kupio 2.616 svojih knjiga
Foto: Nebojsa Mandic

Ministar arčio narodne pare

BRUKA: Marković državnim parama kupio 2.616 svojih knjiga

Politika -
Predrag Marković od svog preduzeća „Stubovi kulture - Vreme knjige“ kupio štivo u vrednosti od oko 1,2 miliona dinara

BEOGRAD - Ko nije za sebe...

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva sredinom ove godine kupilo je 2.616 knjiga, odnosno 24 naslova, u vrednosti od 1.171.903,12 dinara, od izdavačkog preduzeća „Stubovi kulture - Vreme knjige“, čiji je vlasnik bio tadašnji ministar Predrag Marković, piše sajt Pištaljka.

Podmetnuo potpis

Odluku o izboru ovog preduzeća potpisao je lično ministar Marković, a ugovor i rešenje o prenosu sredstava ministrovoj firmi potpisala je tadašnja državna sekretarka Snežana Stojanović Plavšić.

Ugovor o nabavci knjiga, koje je ministarstvo budžetskim novcem otkupilo od ministrove firme za potrebe biblioteka u Srbiji, potpisan je 17. aprila i u tom ugovoru navodi se da ministarstvo zastupa ministar Predrag Marković, a ministrovu izdavačku firmu direktorka Vesna Tešić.

Međutim, na mestu na kome je bilo predviđeno da potpis stavi ministar Marković, umesto njega to je učinila tadašnja državna sekretarka i funkcionerka stranke G17 plus Snežana Stojanović Plavšić.Bivši ministar Predrag Marković kaže za Kurir da samo ministar ili državni sekretar može da potpiše takvu odluku.

Krive mu biblioteke

- Ta odluka nije moja, već je to odluka komisije. Za vreme dok sam ja bio ministar postojala su dva konkursa za izbor knjiga. Na prvom konkursu nije bila pomenuta izdavačka kuća, a posle toga biblioteke su insistirale da se i ona nađe na spisku. Biblioteke same biraju knjige, postoji komisija koja takve odluke donosi, a ministarstvo samo potpisuje zbirnu odluku. Stotine izdavača u tom procesu učestvuje i sve je na tom konkursu javno i transparentno, niko nije imao nikakvu primedbu - kaže Marković, koji je inače vlasnička prava u toj firmi preneo u martu 2011. godine na Vesnu Tešić Milovanović.

Savet: Odgovoran ministarJelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže:- Nadležno ministarstvo ne treba da sprovodi nabavku od privatne firme ministra, bez obzira što on sam ne odlučuje o tome nego neka komisija.

Ministarstvo: O tome ne odlučuje ministar!

Iz Ministarstva kulture rekli su nam da ministar samo potpisuje odluku komisije.- Komisija priprema uži spisak naslova i izdavača, koji potpisuju članovi komisije. Uži spisak Narodna biblioteka Srbije šalje svim javnim bibliotekama koje biraju naslove i broj primeraka koje žele. Narodna biblioteka Srbije objedinjuje pristigle zahteve biblioteka prema naslovu i broju primeraka koje su izabrale i sačinjava tabelu sa naslovima, koja čini sastavni deo odluke koju potpisuje ministar - kažu oni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track