BRUKA PROSVETE: Srednjoškolci ne znaju da reše test za osnovce!
Foto: Think

Učenici u Srbiji potpuno nepismeni

BRUKA PROSVETE: Srednjoškolci ne znaju da reše test za osnovce!

Društvo -
Nijedan od 600 đaka srednjih škola nije uspeo da uradi test za šesti razred, pokazalo testiranje Instituta za pedagoško istraživanje

BEOGRAD - Đaci u Srbiji pokazali elementarno neznanje iz maternjeg jezika.Nijedan srednjoškolac od njih 600, koliko je učestvovalo u testiranju, nije rešio test iz srpskog jezika koji se po težini može svrstati u šesti razred osnovne škole! Za ove katastrofalne rezultate u obrazovanju zasluge se mogu pripisati čoveku na vrhu hijerarhije u ovoj oblasti - sveže smenjenom ministru prosvete Žarku Obradoviću. Testiranje u kojem su srednjoškolci pokazali elementarno neznanje vodio je Institut za pedagoško istraživanje.Vole engleski- Tužno je što je fond reči među đacima izuzetno smanjen i da gotovo nema standarda. Kroz ovo istraživanje, učenici su testirani i iz srpskog jezika, i u jednoj oblasti nijedan od 600 srednjoškolaca nije pokazao zadovoljavajuće znanje. Interesantno je što sve veći broj učenika radije uči strani jezik nego srpski, ali to je i poražavajuće za naš jezik. Time se pokazuje da učenici ne vide suštinu i svrhu maternjeg jezika, a oni su budući nosioci standardnog srpskog jezika. Ako oni nisu dovoljno pismeni, postavlja se pitanje da li postoji održivi razvoj zemlje bez pismenog stanovništva - kaže za Kurir dr Jelena Stevanović, zaposlena u Institutu.Ona kaže i da je ova situacija očekivana, s obzirom na to da se u srednjim školama drastično smanjio broj časova maternjeg jezika. Naime, sve druge države u svojim školama forsiraju maternji jezik, dok kod nas nije tako.Premalo časova- Nedopustivo je da se smanjuje broj časova srpskog jezika, što je u pojedinim školama slučaj. U gimnazijama matematičkog smera i svim srednjim stručnim školama učenici imaju samo tri časa nedeljno, što drastično utiče na znanje - kaže Stevanovićeva.Lingvista Vlado Đukanović za RT je rekao da je poenta da kroz obrazovanje razvijamo ljubav prema jeziku.

Najodgovorniji... Obradović
Najodgovorniji... Obradović

Na času po deset učenikaDuška Klikovac, profesorka na katedri za srpski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu, kaže za Kurir da je stanje u srednjim školama vrlo loše, a da su đaci slabo zainteresovani za učenje srpskog jezika.- Istina je da se srpski jezik u srednjim školama slabo uči. Nije ni čudo što su takvi rezultati kad učenici maju i po 100-200 izostanaka, a kad bismo ušli na čas, mogli bismo da zateknemo samo po desetak prisutnih đaka. Tako da i nastavnici koji bi da rade često nemaju s kim. Rekla bih da se srednja škola u velikoj meri raspala - kaže profesorka Klikovac.

Broj časova♦ učenici u Francuskoj nedeljno imaju 12 časova francuskog jezika,♦ učenici u Nemačkoj nedeljno imaju devet časova nemačkog jezika,♦ učenici u Grčkoj i Švedskoj nedeljno imaju osam časova maternjeg jezika,♦ učenici u Srbiji nedeljno imaju samo od dva do tri časa srpskog jezika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track