BRUKA: Zabranu ćirilice traži čak 650.000 Hrvata
Foto: Fonet

Prikupljeni potpisi za referendum

BRUKA: Zabranu ćirilice traži čak 650.000 Hrvata

Društvo -
Ukoliko se raspiše referendum i cenzus se podigne na 50 odsto, samo 11 ili 12 mesta imaće table na dva pisma

BEOGRAD - Ni posle svega nemaju mira.Ukupno 650.000 građana Hrvatske podržalo je referendum kojim bi se u suštini smanjila prava i ono malo Srba koji su opstali u ovoj bivšoj republici SFRJ. Vlada Hrvatske ranije je saopštila da je protiv referenduma za zabranu ćirilice, a analitičari kažu da će se nastaviti tiho iseljavanje i asimilacija Srba.Novi cenzusŠtab za odbranu hrvatskog Vukovara, organizator skidanja dvojezičnih tabli u tom gradu, dosad je prebrojao više od 650.000 potpisa za referendum o izmeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Suština je da se cenzus za upotrebu ćirilice podigne sa 33 na 50 odsto srpskog stanovništva.Zakon donet 2002. predviđa dvojezičnost svuda gde ima više od 33 odsto Srba i to je slučaj u 21 mestu i dva grada, Vrbovskom i Vukovaru, a u svega sedam je i uvedena. Uslov od 50 odsto ispunilo bi 11 ili 12 mesta i nijedan grad.- Neprijatno sam iznenađen da je 650.000 građana potpisalo peticiju da se smanje prava Srba. Očekujemo da vlada to ne prihvati jer je jedan od ključnih uslova kad su Hrvati zatvorili pregovore sa EU bio da se ne diraju dosad stečena prava Srba - kaže Miodrag Linta, poslanik i predsednik Koalicije udruženja izbeglica. On podseća da u Istri, gde ima samo nekoliko procenata Italijana, postoji dvojezičnost.Promena Ustava- Stara ideja živi, za njih su Srbi remetilački faktor, a Hrvatska će biti stabilna kad ih ne bude. Nastaviće se tiho iseljavanje i asimilacija - tvrdi Linta.Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj i član Hrvatskog sabora, kaže da je sledeći korak predaja potpisa Saboru, a odluku o raspisivanju donose Sabor i Ustavni sud.- Referendum može biti sprečen i promenama Ustava, koje su najavljene baš da bi sprečile ovakve referendume. Mislim da će biti gužve, povećaće se tenzije - smatra Pupovac. Tomislav Karamarko, predsednik HDZ, usprotivio se juče održavanju referenduma iako je ranije potpisao peticiju.

Linta: Srbi su za Hrvate remetilački faktor i neće se smiriti dok nas više ne bude
Linta: Srbi su za Hrvate remetilački faktor i neće se smiriti dok nas više ne bude

Evropska unijaŠTA ČEKA EVROPSKA KOMISIJAPupovac kaže da Evropska komisija može da reaguje na osnovu člana 36. pristupnog ugovora Hrvatske sa EU.- Mogu da upozore Hrvatsku da se krše preuzete obaveze iz ugovora, čime se Vlada obavezuje da to poštuje - dodaje on.

ČINJENICEO Srbima u Hrvatskoj- po popisu iz 1991. u Hrvatskoj je bilo 581.000 Srba- sumnja se da se iz raznih razloga mnogi nisu tako izjasnili, i da ih je bilo čak 700.000- 2001. popis je pokazao da ima 201.000 Srba- broj se na sledećoj „proveri“ 2011. smanjio na 186.000- ako prođe referendum, ćirilice će biti u samo u 11-12 mesta, umesto u 23

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track