BRUNO VEKARIĆ: Svedočenja za zločine nad Srbina nikako na Kosovu!

Tribunal za zločine OVK

BRUNO VEKARIĆ: Svedočenja za zločine nad Srbina nikako na Kosovu!

Crna Hronika -
Važno je da se ključni deo suđenja, a to su svedočenja, obave na nekoj trećoj lokaciji. Moja procena je da će se svedočenja odvijati u Hagu", rekao je Vekarić

BEOGRAD - Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je danas da svedočenja u predmetima za ratne zločine nad Srbima na Kosovu treba da budu održana u nekoj drugoj državi.

"Važno je da se ključni deo suđenja, a to su svedočenja, obave na nekoj trećoj lokaciji. Moja procena je da će se svedočenja odvijati u Hagu", rekao je Vekarić gostujući na Dnevniku RTS-a.

On je kazao da je "manje važno" da li će Albancima kao "utešna nagrada" biti ponuđeno da administrativni centar tribunala za ratne zločine na Kosovu bude u Prištini.

Prema njegovoj oceni, pitanje je kako će izgledati taj sud, čije je osnivanje najavljeno.

"On je drugačiji u odnosu na Haški tribunal. Ne radi se samo o bivšoj Jugoslaviji, već i o Albaniji i drugim lokacijama na kojima je Specijalni istražni tim (Evropske komisije) delovao", rekao je Vekarić.

On je istakao da se taj sud neće baviti samo trgovinom ljudskim organima, već i otmicama i ubistvima Srba i drugih ne-Albanaca.

Zamenik tužioca je izrazio očekivanje da će na Uskrs biti nastavljena ekshumacija posmrtnih ostataka Albanaca iz masovne grobnice u Rudnici kod Raške, i kazao da je istražni postupak za taj zločin počeo.

"Za sada su identifikovana dva tela, što je nama potrebno da bi znali o kom se događaju na Kosovu radi", rekao je Vekarić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track