HAOS U BUDVI: Kamenovani gejevi evakuisani brodovima iz Starog grada!
Foto: Tviter

Čuvaju ih specijalci

HAOS U BUDVI: Kamenovani gejevi evakuisani brodovima iz Starog grada!

Planeta -
Zamenik ministra za ljudska prava dobio kamenicu u glavu. Skandiralo se "Ubij, ubij pedera!" i "Ljubi, ljubi pedera!". Letele kamenice i flaše, a pljuštale psovke i uvrede
1 / 7 Foto: Tviter Baba Devojka

PODGORICA - Kamenicama, uvredljivim povicima i pogrdnim rečima propraćeni su danas učesnici prve parade ponosa u Crnoj Gori. Celi skup obezbeđivao je veliki broj policajaca. Učesnici Parade ponosa gađani su kamenicama, šačama, šoljama, stolicama i bakljama. Policija je pravovremeno reagovala, a privedeno je više osoba.Učesnici Parade ponosa u Budvi, njih oko 30 koji su u taj grad došli autobusom iz Podgorice, evakuisani su brodovima iz Starog grada, jer nije mogao da im se obezbedi siguran prolaz kroz Budvu. Uoči i tokom parade došlo je do više obračuna policije i protivnika, u kojima su policajci koristili pendreke, a protestanti kamenice. Policija je privela više oko 20 ljudi, a od kamenovanja povređeno je nekoliko učesnika gej povorke.Nakon završetka Parade ponosa učesnici su prema planu trebalo da brodićima stignu na plažu hotel “Splendid” , gde je predviđen ručak za njih. Međutim, učesnici Povorke nisu se pojavili na plaži već su u Splendid došli autobusom uz policijsku pratnju.

13.00 - Danijel Kalezić iz Queer Montenegra je kratko rekao: "Vidimo se u oktobru u Podgorici!". Savetnik predsednika Vlade Crne Gore za ljudska prava Jovan Kojičić učesnicima je rekao: “Čestitam vam na Paradi”, a jedan od organizatora poručio je: "Svača čast policijo".

http://www.youtube.com/watch?v=_VHA-8uPteo

12.51 - U ime organizatora parade okupljenima u Budvi obratio se Zdravko Cimbaljević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres. On je rekao da su ova dešavanja "prava slika Crne Gore" i dodao da nije očekivao da će na učesnike parade bacati "drvlje i kamenje".

12.40 - Šetnja završena, čeka se obraćanje učesnika organizatora. Nezvanično, u Budvi zasad ima troje povređenih, a navodno i nekoliko privedenih.

12.30 - Učesnici parade prošli su pored stare Autobuske stanice gde su građani iz obližnjih kafića pljuvali, psovali i gađali čašama i pepeljarama. Kamenica pogodila i zamenika ministra ljudskih i manjinskih prava Sabahudina Delića, ali je nastavio šetnju.

12.15 - Srča na budvanskom šetalištu, lete čaše, flaše, policija juri i hapsi navijače...

12.10 - Počela šetnja učesnika Parade ponosa u Budvi uz uvrede, napade kamenicama, sukobe protivnika parade sa policijom. Građani su u međuvremenu presekli maršrutu parade i pevali: "Što ne šetate p.čke pederske". Na to su poručili i: "Narod bijete za male pare, a branite pedere". Na šetalištu u Budvi uoči samog početka parade bačena je i dimna bomba.

Uprkos protivljenju građana, vlasti Budve su ostale pri nameri da se parada ponosa održi što je izazvalo ne samo provalu gneva već i pravi rušilački pohod - navodno jedna grupa navijača upala je u budvanski kafić "Hemingvej" i čašama, stolicama i ostalim kafanskim inventarom osula paljbu na specijalce koji su ih okružili.

http://www.youtube.com/watch?v=G6t5df1PPps

11.00 - Dok su se učesnici parade okupljali ispred zidina Starog grada, iz prepune bašte hotela Mogren koja se nalazi preko puta čuli su se pozivi na linč: "Ubij, ubij pedera!" i drugi pogrdni povici na šta su im gej aktivisti odgovorili sloganom: "Ljubi, ljubi pedera!". Crnogorski mediji prenose da je grupa mladića kamenovala učesnike parade.

Između učesnika parade i bašte Mogrena nalazi se kordon pripadnika SAJ. Učesnici povorke koja bi trebalo da krene oko podne nose transparente na kojima piše "I ja sam kao i ti", "Ista prava za sve", "Ovo je i moj svet".

U Budvi je za danas u podne zakazana prva Parada ponosa u Crnoj Gori, a iako je iz policije poručeno da će preduzeti sve mere da manifestacija protekne bezbedno, tenzija ima.

Uoči početka parade u podne, u gradu je mirno kao i obično, ali je vidno pojačano prisustvo policije. U Starom gradu raspoređeni su pripadnici SAJ i posebne jedinice crnogorske policije. Prodavnice i lokali rade, ali se u pojedinim kafićima, u znak protesta zbog održavanja gej parade, ne pušta muzika.

U Budvi su, uoči održavanja prve Parade ponosa, osvanule čitulje sa imenom predsednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića, organizatora gej povorke.

Vlada Crne Gore osudila je objavljivanje čitulja i izrazila uverenje da Crna Gora ima demokratske kapacitete da štiti ljudska prava svakog građanina bez obzira na razlike i bilo koje lično svojstvo.Poštovanje razlika i tolerancija, kako je istaknuto, prema uverenjima svih socijalnih grupa predstavlja vodeću vrednost multietničkog i multikulturalnog crnogorskog društva.

Cimbaljević je ranije kazao je da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i neguje različitosti.Nezadovoljstvo održavanjem gej parade u Budvi iskazali su i navijači fudbalskog kluba "Partizan" iz tog primorskog mesta, a u metropoli crnogorskog turizma organizovano je potpisivanje peticije protiv održavanja Povorke ponosa.Ugostitelji budvanskih lokala sinoć su oko pola jedan u znak protesta ugasili muziku u svojim objektima, a slično su najavili i za večeras.Iz crnogorske vlade ranije je poručeno je da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kome se poštuju ljudska prava, a iz policije da će preduzeti sve mere da manifestacije protekne bezbedno.

http://www.youtube.com/watch?v=xTM2TDTc8mU
Nikola Janjušević Policija će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, uraditi sve što je potrebno kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi i bez incidenata
Privođenje u Budvi (Foto: Printscreen Tanjug)
Privođenje u Budvi (Foto: Printscreen Tanjug)

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

http://www.youtube.com/watch?v=Ez3wzIowSbk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track