Bugarin: Feliks mi je ukrao ideju
Foto: Rojters

Ivan Andre Trifonov tvrdi da je on smislio skok iz svemira

Bugarin: Feliks mi je ukrao ideju

Planeta -
Smatram se ocem ovog podviga, jer sam ga još 1992. osmislio i dve godine kasnije opisao u svojoj knjizi - rekao je Trifonov

BEČ - Prevara.Ivan Andre Trifonov, Bugarin koji živi u Austriji, tvrdi da je Feliks Baumgartner „pokupio“ njegov projekat kojim se u nedelju upisao u istoriju, kada je skočio sa 39 kilometara visine i probio zvučni zid.- Feliks je dokazao da je moj projekat ostvariv i ja mu čestitam. Smatram se ocem ovog podviga, jer sam ga još 1992. osmislio i dve godine kasnije opisao u svojoj knjizi - rekao je Trifonov za Novi list.Bugarin je 1992. u Jordanu upoznao Džoa Kitindžera, Feliksovog mentora, koji je pristao da mu bude savetnik, ali njih dvojica nisu uspeli da pronađu novac za projekt pod nazivom Uranos.- Moja supruga je zahvaljivala bogu što nisam našao sponzora, pa mi je rekla da projekat dam mladom Feliksu. On je prihvatio moju ideju 2005. uz uslov da budem deo tima. Ipak, Feliks je pogazio reč i radio je sa Amerikancima - rekao je Trifonov, koji se tri puta upisao u Ginisovu knjigu rekorda, a bio je i prvi rezervni astronaut za rusku svemirsku stanicu Mir.

„Red bul“ zaradio šest milijardi $Na skoku Feliksa Baumgartnera, glavni sponzor „Red bul“ zaradio je šest milijardi dolara od reklama. Uloženih 50 miliona evra „Red bulu“ je zapravo donelo dobit od 12.000 odsto. Takođe, u jednom danu vrednost te firme skočila je s 14 na 17 milijardi evra. S druge strane, za Feliksa kažu da još nije ušao u društvo milionera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track