BUNA U VOJVODINI: Protest protiv Pajtićevog separatizma!
Foto: Dragan Kadic

Kuka i motika

BUNA U VOJVODINI: Protest protiv Pajtićevog separatizma!

Politika -
Nekoliko nevladinih organizacija priprema u petak proteste ispred vojvođanske vlade zbog deklaracije o zaštiti Vojvodine

BEOGRAD - Bez jogurta.Zbog ideje vojvođanskog premijera Bojana Pajtića da u pokrajinskoj skupštini izglasa deklaraciju o zaštiti prava Vojvodine, više nevladinih organizacija najavilo je masovne narodne proteste!Udruženja građana „Ravnica srpska“ i „Ujedinjena omladina srpska“, kao i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozvali su građane da se okupe u petak u 17 sati ispred zgrade Vlade Vojvodine i tako pošalju poruku vlastima pokrajine da u Vojvodini nema mesta separatizmu i pozovu ih da se povuku i raspišu vanredne izbore.- U najtežem trenutku za Srbiju u kojem svi državni organi ulažu ogromne napore da odbrane teritorijalni integritet Srbije i nađu najbolje moguće rešenje za Kosovo pojavljuje se ova Pajtićeva inicijativa sasvim zlonamerno - rekao je Sava Stambolić iz udruženja „Ravnica srpska“.Predsednik Udruženog sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović kazao je da „neko hoće ovom deklaracijom da otvori novo žarište i napravi uvod u otcepljenje Vojvodine“.- Mi tražimo vanredne izbore u Vojvodini. Mi smo inicijatori skupa i želimo da pozovemo sve političke stranke, da kažemo da separatizmu nema mesta u Vojvodini - rekao je Veselinović.On je podsetio da je rasprava o deklaraciji u vojvođanskom parlamentu bila zakazana na godišnjicu osnivanja Nezavisne države Hrvatske u Drugom svetskom ratu - 10. aprila, što je ocenio kao problematičan datum.Potpredsednik SNS Igor Mirović rekao je za Kurir da će se naprednjaci pridružiti skupu jer smatraju da mora da se poništi privatizacija Vojvodine od strane Bojana Pajtića, a da će se skupu priključiti i SPS u Vojvodini.- Sednica sa spornom deklaracijom je odložena, ali to nije dovoljno. Deklaracija treba da se odbaci jer destabilizuje Srbiju i stvara probleme u funkcionisanju pokrajine. A posebno je problematično to što je Pajtić deklaraciju pripremio sam, bez konsultacija čak i sa članovima Vlade! To priliči diktaturi! - rekao je Mirović.Potpredsednica DSS Sanda Rašković Ivić izjavila je da DSS u potpunosti podržava taj narodni skup, koji je, kako je istakla, prilika da se stvori jedan nacionalni i građanski blok protiv daljeg raspada i rasturanja Srbije. Rašković Ivić je istakla da DSS zahteva da Pajtić podnese ostavku „jer je jedino održavanje izbora spas da Vojvodina iz Srbije ne izađe“. Ona je navela da DSS podržava sve razloge omladinskih udruženja, studenata i sindikata.

Organizatori protesta traže i vanredne izbore u Vojvodini
Organizatori protesta traže i vanredne izbore u Vojvodini

Vučić: Skup nije zabranjenAleksandar Vučić, lider SNS, odgovarajući na optužbe demokrata da SNS stoji iza najavljenih protesta, rekao je da ne zna kako to uopšte može da radi.- Kako? Tako što se pridružujemo nekom skupu? Jesu li to zabranjeni skupovi ili su prijavljeni? Šta to znači, da ne smete da kritikujete rukovodstvo pokrajine Vojvodine? Ne smete da izrazite svoj stav? Plašim se da se ovde ne radi ni o kakvom ustavnom poretku, već o strahu od mahinacija koje su neki radili u prethodnom vremenu - rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track