BURKHALTER: Moskva nije priznala rezultat referenduma, samo je rekla da će ga poštovati
Foto: Reuters

Činjenica

BURKHALTER: Moskva nije priznala rezultat referenduma, samo je rekla da će ga poštovati

Planeta -
Videli ste jutros odgovor Rusije: ona je izrazila poštovanje, ali ne i priznavanje referenduma. Nije, dakle, reč o priznavanju rezultata, što je važno, kaže predsedavajući OEBS-a

BRISEL - Predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter rekao je danas da Rusija nije zvanično priznala rezultat referenduma na istoku Ukrajine, već da je samo saopštila da će poštovati njegove rezultate.

"Videli ste jutros odgovor Rusije: ona je izrazila poštovanje, ali ne i priznavanje referenduma. Nije, dakle, reč o priznavanju rezultata, što je važno", rekao je Burkhalter posle sastanka sa šefovima diplomatije zemalja EU u Briselu.

Moskva "poštuje" rezultate referenduma o samostalnosti u ukrajinskim oblastima Donjeck i Lugansk, saopštio je danas Kremlj. Moskva je dodala da sada računa na "dijalog" pobunjeničkih regiona i Kijeva.

Burkhalter je rekao da je uveren da sve strane, uključujući i Moskvu, žele da počne dijalog u cilju okončanja krize. On je insistirao na neophodnosti što bržeg početka pregovora.

"Glavni izazov je vreme: nemamo vremena za gubljenje", dodao je on. Predsedavajući OEBS-a je takođe kazao da sa šefovima diplomatije EU nije razgovarao o sankcijama. To nije bio prioritet, dodao je Burkhalter.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track