Ćao zimo: Mečka nije videla svoju senku!

Ćao zimo: Mečka nije videla svoju senku!

Društvo -
Naši medvedi nisu pouzdani jer imaju dovoljno hrane i ne spavaju zimski san, kaže Nađa radović iz beogrdskog zoo vrta

BEOGRAD - Mečke u beogrdskom Zoološkom vrtu jutros nisu videle svoju senku što znači da se zimi bliži kraj.

Kada su izašle iz jazbine prvo su posmatrale situaciju u blizini jazbine, a zatim su se prošetale do ograde sa drugim kavezom i nisu se vratile da nastave zimski san.

Naši medvedi, za razliku od svojih "rođaka" u divljini, ne spavaju "zimski san", pa zbog toga nisu pouzdani za tumačenje verovanja da će zima uskoro prestati ako se medved na Sretenje probudi i izađe iz jazbine da vidi svoju senku, kaže Nađa Radović iz beogrdskog zoološkog vrta i dodaje da su od jutros obe mečke budne i šetaju se ispred jazbine.

Podsećaju da medvedi u planinama, zbog toga što ne mogu da nađu dovoljne količine hrane, prespavaju zimu, pa tumačenje sretenjskih meteoroloških predviđanja treba tražiti od životinja u divljini. "Priroda je tako udesila, pa u prirodi i divljini treba i tražiti odgovore", rekla je Nađa Radović iz zoo vrta.

Po narodnom verovanju u Srbiji, ukoliko mečka na Sretenje izađe iz jazbine i ugleda svoju senku, vratiće se da nastavi da spava. To znači da će zima trajati još nekoliko nedelja.Ukoliko mečka ne ugleda senku, kao što se desilo danas, zimi je kraj, kaže narodno verovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track