Cela Indija dobila struju
Foto: Rojters

Cela Indija dobila struju

Planeta -
Tri velike mreže za snabdevanje su se raspale u utorak u jedan čas posle ponoći po lokalnom vremenu i struja je postepeno vraćena tokom dana

NJU DELHI - U tri indijske regije je potpuno uspostavljeno snabdevanje strujom bez koje je bilo više od 600 miliona ljudi, rekao je danas predstavnik električne kompanije.

"Struja je potpuno vraćena u tri područja na severu, istoku i severoistoku Indije", rekao je šef korporacije za električne sisteme S.K. Suni agenciji AFP, govoreći o strujnom sistemu koji se raspao u utorak u do sada nezabeleženom obimu.Suni je rekao da su sistem preko noć obnovili njihovi inženjeri.

Tri velike mreže za snabdevanje su se raspale u utorak u jedan čas posle ponoći po lokalnom vremenu i struja je postepeno vraćena tokom dana. Ova kriza je pogodila 20 od 29 država u Indiji u kojima živi više od 600 miliona ljudi uključujući velike gradove kao Nju Delhi i Kalkuta.

Vlasti su najavile pokretanje istrage da bi se utvrdio razlog raspada sistema, koji je naneo udarac predstavi o drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu koja pokušava da zauzme značajnije ekonomsko i političko mesto u svetu.

Prevelika potrošnja struje u pojedinim državama izgleda da je izazvala raspad sistema. Indija ima veliku deficit u struji izazvan naglim rastom potražnje koja prevazilazi mogućnosti nacionalnih proizvođača električne energije. Raniji strujni udar u ponedeljak u severnoj mreži, koi je opisan kao najteži u poslednjim decenijama dogodio se tokom noći i ostavio je devet država bez struje tokom šest časova.

Stotine rudara ostalo je zarobljeno u rudnicima gde nisu radili liftovi zbog kolapsa u napajanju na elektromreži. Na stotine rudara bilo je zarobljeno u Burdvanu koji se nalazi nekih 180 kilometara severozapadno od Kalkute gde rudnicima upravlja kompanija "Istern koalfilds" u vlasništvu države.

Ministar energetike Sušilkumar Šinde rekao je da je preopterećenje sistema najverovatnije izazvalo kolaps. Šinde je izrazio zadovoljstvo brzinom kojom su izvodeni radovi na uklanjanju kvara, ukazujući da je, na primer, u SAD bilo potrebno četiri dana da bi se obnovilo snabdevanje strujom 2003, kada je zabeležen kolaps električne mreže na istoku zemlje.

On je najavio da će do 2014. svi dalekovodi u zemlji biti povezani kako bi, u slučaju ispada jednog, drugi mogli preuzeti snabdevanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track