CENA JEDAN DOLAR: Vlada prodaje Železaru Smederevo Rusima

Gigant iz Smedereva uskoro dobija vlasnika

CENA JEDAN DOLAR: Vlada prodaje Železaru Smederevo Rusima

InfoBiz -
Železara je u dugovima i velikim problemima. Cilj Vlade je da sačuva radna mesta za 5.000 zaposlenih. To je i cena za koju je Vlada Srbije kupila Železaru od Ju-es stila

BEOGRAD - Vlada Srbije i ruski holding Junajted grup, blizak vlastima u Rusiji, dogovorili su se o prodaji 100 odsto kapitala Železare Smederevo najverovatnije za jedan dolar.

"Železara je u dugovima i velikim problemima. Cilj Vlade je da sačuva radna mesta za 5.000 zaposlenih, pa će Rusi kompaniju najverovatnije preuzeti za jedan dolar. To je i cena za koju je Vlada Srbije kupila Železaru od Ju-es stila", rekao je izvor.

Vlada bi, prema tom izvoru, pregovore o prodaji Železare "finiširala" početkom sledeće nedelje. Tada će premijer Aleksandar Vučić otputovati u Moskvu, gde će se sastati sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevim.

Predsednici iz Junajted grupe Gor Čudopolov i Igor Šamis u sredu su se sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem dogovorili preuzimanje sto odsto kapitala Železare.

Predstavnici Junajted grupe nisu skoro bili u Smederevu i već su Železaru poslednji put posetili pre dve godine, kada su njihovi konsultanti uradili detaljnu analizu poslovanja, i podsetio da se Junajted grupa 2012. godine prijavila na tender za Železaru.

Junajted grupa osnovana je 2008. godine u Luksemburgu, a najveći deo imovine poseduje u Češkoj i Rusiji, pa se vodi kao ruska firma.

Kompanija posluje i u Evropi, Severnoj Americi, Aziji i Africi. Grupa se bavi metalurgijom, rudarstvom i bankarstvom vlasnici grupacije su tri firme, među kojima su Plzen stil iz Češke, nastao spajanjem nekadašnjih Škodinih fabrika čelika i Bumaš iz Rusije, proizvođač mašina za industriju papira, čeličnih cevi, a bavi se i eksploatacijom nafte.

Iz budžeta Srbije za opstanak Železare u poslednje dve godine dato više od 200 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track