ČEPURIN: Kosovo je oteto, a Krim se odvojio po međunarodnom pravu
Foto: Beta

Nije isto

ČEPURIN: Kosovo je oteto, a Krim se odvojio po međunarodnom pravu

Planeta -
Sve se na Kosovu desilo zahvaljujući vojnom udaru izvan granica, kada su poginule hiljade ljudi", rekao je ruski ambasador i dodao da je Rusija zadovoljna i zahvalna Srbiji na stavu povodom ukrajinske krize

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je danas da se pripajanje poluostrva Krim Ruskoj Federaciji ne može porediti sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova.

"Živimo u svetu dvostrukih aršina. Kosovo je nezakonito otrgnuto od Srbije, a Krim je izvršio ujedinjenje sa Rusijom u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Čepurin na okruglom stolu "Kosovo-Krim: Sličnosti i razlike" u Beogradu.

On je kazao da se Krim obratio Rusiji sa molbom o ujedinjenju, i da je krimska skupština donela odgovarajući dokument koji je bio razmotren u ruskoj Dumi, čime su uzeti u obzir međunarodno pravo i povelja Ujedinjenih nacija, dok je u Kijevu izvršen "državni udar".

Kada je Kosovo proglasilo svoju nezavisnost, u Srbiji je postojala legalna vlast.

"Sve se na Kosovu desilo zahvaljujući vojnom udaru izvan granica, kada su poginule hiljade ljudi", rekao je ambasador.

Čepurin je istakao da je Rusija zadovoljna i zahvalna Srbiji na stavu povodom ukrajinske krize, ali nije odgovorio na pitanje da li bi Srbija trpela posledice ako promeni sadašnji neutralni stav.

Upitan da prokomentariše izjavu svrgnutog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča za Agenciju Frans-Pres, da bi želeo da Krim sa širokom autonomijom ostane u Ukrajini, Čepurin je rekao da nije upoznat sa tom izjavom i poručio novinarima da prate ruski ITAR-TASS.

(Kurir/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track