CETINJE: Amfilohije Njegoša proglasio za sveca
Foto: Wikipedia

CETINJE: Amfilohije Njegoša proglasio za sveca

Društvo -
Sav Njegošev život, njegov zemni podvig i njegovo delo u službi Boga i naroda, jesu u znaku Hristovog krsta, raspeća i vaskrsenja, istakao je mitropolit Amfilohije

PODGORICA - Mitropolija crnogorsko primorska saopštila je danas da je, svečanim liturgijskim unošenjem ikone Svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša u Cetinjski manastir, ustanovila 19. maj kao datum praznovanja čuvenog crnogorskog vladike kao svetitelja crkve Božje.

Svetu službu, kako se navodi, služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve.Amfilohije je rekao da je Njegoš poput Svetog Save i svog strica Svetog Petra Cetinjskog svedok Hristovog vaskrsenja.On je dodao da je Njegoš na svojoj prvoj ikoni s pravom nazvat Lovćenskim tajnovidcem.Sav Njegošev život, njegov zemni podvig i njegovo delo u službi Boga i naroda, jesu u znaku Hristovog krsta, raspeća i vaskrsenja, istakao je mitropolit Amfilohije.

On je kazao da je Njegoš sagledao sudbinu svih svetova, zemaljskih naroda, a posebno sudbinu svoga naroda, naročito kroz Kosovo, Miloša Obilića i kneza Lazara, podsećajući da njegove stihove veseli se prahu Nemanjić i Grebljanovića .

"To je Njegoš, to je njegovo osećanje ljudskog stradanja, patnje, borbe između dobra i zla, između Boga i satane, između istine i laži,svetlosti i mraka. To njegovo saznanje je tu zapisano, a naročito urečima o kosovskoj grobnici"", naveo je mitropolit Amfilohije.U toku liturgije, ikona svetog mitropolita Petra Drugog Tajnovidcalovćenskog je bila postavljena na ikonostasu crkve Cetinjskog manastira,gde se nalazi i lik Svetog Petra Cetinjskoga.Iz Mitropolije su saopštili da je Njegoš na ikoni predstavljen uarhijerejskim odeždama.

U desnoj ruci drži lovćensku crkvu svetog Petra Cetinjskog, a u levoj svitak sa stihovima iz Luče mikrokozma posvećenim Hristu.

Podseća se da će na predstojećem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve biti pokrenut postupak kanonizacije Petra Drugog Petrovića Njegoša i na svepravoslavnom nivou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track