CG prajd proći će Bulevarom svetog Petra Cetinjskog!
Foto: Tanjug Ap

Biće Parade, ali i protesta

CG prajd proći će Bulevarom svetog Petra Cetinjskog!

Planeta -
U nedelju Crna Gora razbija tabue. To je prvi korak", poručio je Danijel Kalezić iz organizacije "Kvir Montenegro", koja organizuje povorku

PODGORICA - Mreža mladih koalicije neparlamentarnih stranaka pod nazivom "Srpska lista" pozvala je građane Crne Gore na protest zbog održavanja Parade ponosa u Podgorici. Protest bi, prema najavi, bio održan u isto vreme kada je planirana Parada ponosa, odnosno 20. oktobra.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević ocenio je da je predstojeća šetnja LGBT osoba jedan od najrizičnijih skupova u Crnoj Gori. Konjević je najavio da će paradu ponosa obezbeđivati oko 2.000 policajaca.

Na jednom kontejneru u blizini Sabornog hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici ispisana je preteća poruka "Podgoricom krv će liti, gej parade neće biti".

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije poručio je u otvorenom pismu organizatorima gej parade da je njihova šetnja "parada bestidnosti". On je takođe kazao da je "gejstvo" protivprirodno.

Osudivši homoseksualnost, mitropolit Amfilohije je poručio da se "svako stablo koje ne daje ploda seče i u oganj baca".

Vlada Crne Gore juče je podržala održavanje parade.

Organizatori: Prajd otvara vrata slobode LGBT osobama

Crnogorska policija pozvala je građane da se uzdrže od nasilja povodom parade ponosa u Podgorici 20. oktobra, dok su organizatori poručili da se ne plaše nereda i ocenili da povorka "otvara vrata slobode" LGBT osobama.

Naziv druge crnogorske parade u poslednja tri meseca je "Montenegro prajd", a slogan "Crna Gora je ponosna", saopšteno je danas na zajedničkoj konfereniciji za medije organizatora povorke, predstavnika policije i ministarstva pravde.

"Prajd otvara vrata slobode LGBT osobama. U nedelju Crna Gora razbija tabue. To je prvi korak", poručio je Danijel Kalezić iz organizacije "Kvir Montenegro", koja organizuje povorku osoba drugačije seksualne orijentacije u Podgorici.

Uoči parade preko društvenih mreža i Jutjuba LGBT zajednici je prećeno i smrću, dok je otvoreno pismo mitropolita SPC-a Amfilohija Radovića organizatoru okarakterisan kao "poziv na linč".

Organizatori se, međutim, ne plaše nereda i najavljuju nekoliko stotina učesnika. Parada će proći centralnim gradskim bulevarom, "Svetog Petra Cetinjskog", a organizatoru nije poznato ko će prisustvovati iz vlade.

"Nadamo se da država neće sebi dozvoliti tu bruku da na paradu ne pošalje svog predstavnika. Izostanak podrške bio bi u suprotnosti sa svim onim što je urađeno. Očekujemo da Paradi prisustvuje ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović", poručio je Kalezić.

Pomoćnik direktora crnogorske policije Nikola Janjušević pozvao je sve građane, posebno mlađe, da se uzdrže od nasilja.

Saopštio je da najavljeni skup mreže mladih koalicije neparlamentarnih stranaka pod nazivom "Srpska lista", planiran kada i parada, neće biti održan, jer su organizatori zakasnili sa prijavom.

Janjušević je saopštio da policija radi na rasvjetljavanju svih prijetnju upućenih LGBT zajednici poslednjih dana.

Ministar unutrašnjih poslova najavio je ranije da će povorku obezbeđivati oko 2.000 policajaca.

Učešće na ovogodišnjem "Montenegro prajdu" najavile su organizacije iz Hrvatske i Srbije, a organizator je najavio da će se parada održavati svake godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja