CIA: Naš direktor Brenan ne vuče konce rata u Ukrajini
Foto: Reuters

Odgovorili Janukoviču

CIA: Naš direktor Brenan ne vuče konce rata u Ukrajini

Planeta -
Bojd je dodao i da CIA ne komentariše "maršutu putovanja" direktora Brenana. Janukovič je nešto ranije optužio CIA da stoji iza odluke vlasti u Kijevu da upotrebe oružane snage

VAŠINGTON - Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) demantovala je optužbe svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da direktor te agencije Džon Brenan "vuče konce" u Ukrajini.

Portparol CIA Din Bojd je izjavio da su "tvrdnje da je direktor Brenan ohrabrio ukrajinske vlasti da izvedu taktičku operaciju u Ukrajini potpuno netačne", prenela je agencija AP.

Bojd je dodao i da CIA ne komentariše "maršutu putovanja" direktora Brenana.

Janukovič je nešto ranije optužio CIA da stoji iza odluke vlasti u Kijevu da upotrebe oružane snage da bi savladali proruske demonstrante na istoku zemlje.

Obraćajući se novinarima u Rostovu-na-Donu, Janukovič je rekao da je Brenan posetio Ukrajinu i da su vlasti u Kijevu, nakon susreta sa njim, naredile vojnu operaciju na istoku zemlje.

Brenan je "de fakto odobrio" upotrebu oružja i tako isprovocirao krvoproliće, kazao je Janukovič.

Janukovič je rekao da se Ukrajina nalazi na ivici građanskog rata i da deo odgovornosti za to leži na SAD.

"Deo odgovornosti za uvlačenje zemlje u građanski rat leži na SAD, koje se brutalno mešaju u situaciju i ukazuju šta treba da se radi", rekao je Janukovič, objavljeno je na sajtu Raša tudej.

U Ukrajini je 22. februara Vrhovna rada (skupština) promenila ustav, smenila rukovodstvo parlamenta i policije, a Janukoviča smenila, raspisujući izbore za 25. maj. Neposredno posle toga Janukovič je otišao u Rusiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja