Cigarete u Srbiji skuplje do 20 dinara po paklici

Društvo

Autor:

Paklica "kamela" poskupeće 20 dinara i koštaće 170 dinara, "LD" će koštati 120 dinara, cena "vinston klasika" biće 150 dinara, a cena cigareta "glamur" biće povećana 10 dinara po paklici i iznosiće 150 dinara

cigarete,

BEOGRAD - Cigarete duvanske kompanija Japan tabako internacional (Japan tobacco international - JTI) od sutra će biti skuplje od 10 do 20 dinara po paklici.

Kako su u kompaniji JTI kazali, razlozi za poskupljenje cigareta su povećanje akcize, inflacija, slabljenje dinara i troškovi sirovina.

Odluka o povećanju cene doneta je na osnovu procene celokupne makroekonomske situacije u Srbiji, kazali su u kompaniji JTI, koja ima fabriku cigareta u Senti.

Paklica "kamela" poskupeće 20 dinara i koštaće 170 dinara, "LD" će koštati 120 dinara, cena "vinston klasika" biće 150 dinara, uz poskupljenje od 20 dinara, a cena cigareta "glamur" biće povećana 10 dinara po paklici i iznosiće 150 dinara.

Cene je 20. jula povećala i duvanska kompanija Filip Moris operejšns (Philip Moriss Operations), a poskupljenje je od 27. jula najavila i kompanija Britiš Ameriken tobako (British American Tobacco - BAT), koja ima fabriku u Vranju.
U hrvatskoj duvanskoj kompanije TDR kazali su da će cene cigareta na srpskom tržištu povećati od 1. avgusta i to od 15 do 20 dinara zbog povećanja akciza u Srbiji. Kako su precizirali, cene najjefnitijih proizvoda biće povećane 15, a skupljih 20 dinara po paklici.

U kompaniji Filip Moris, vlasnici niške fabrike duvana, su kazali da su cene proizvoda povećali u rasponu od 10 do 20 dinara po paklici, jer dodadašnji nivo cene nije odražavao rast akcize u prethodnom periodu.

"Cenovno prilagođavanje trebalo bi da donese i blag oporavak partnerima kompanije u maloprodaji, jer su i oni trpeli posledice akumiliranja dela fiskalonog tereta", rekla je direktor korporativnih poslova u Filip moris operejšensu Jelena Pavlović.

Nova cena paklice crvenog "malbora" je 190 dinara, crvenog i srebrnog "bond strita" 120 dinara, "best boks" 130 dinara, a "klasik 100 s" plavi i crveni 130 dinara.

Prema odluci Vlade Srbije, objavljenoj 20. jula u Službenom glasniku minimalna akciza na cigarete povećana je za tri dinara, na 74,21 dinar po paklici. Novi iznos akcize primenjuje se dan nakon objavljivanja u službenom glasniku.
Prosečna ponderisana maloprodajna cena cigareta je 121,22 dinara po paklici, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku.

Fabriku duvana u Srbiji, pored tri najveće svetske kompanije Filip Moris, BAT i JTI, ima i domaća kompanija Monus.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (10)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • JSO

  JSO

  Pa nek' bude i plata kao u EU, nemam nista protiv, pa nek dignu cene i na 500 dinara....

  16 Odgovori 
 • Milorad

  Milorad

  Ne, ne nisu poskupele cigare, povecali su harač-akcizu!

  13 Odgovori 
 • Danilo

  Danilo

  Ovo je pljacka, nek smanje poslanici sebi plate pa nece imati potrebe za akcizama!

  13 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Darko

  Darko

  Blago vama ja pusim 3 pakle dnevno a imam 16 godina a cigare odose u 300 dinara :D Sramota,cim bude manjak pare odma podignu cene na cigare i benzin,Ovo nema nigde!

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Andrej Vučić može sam po službenoj dužnosti da pokrene postupak kontrole Saša Janković

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!