ČISTKA U SPS: Lete Mrka, Slavica i Žarko!
Foto: Kurir štampano/fotomontaža

Predsednik socijalista najavio veliki rez u vrhu stranke

ČISTKA U SPS: Lete Mrka, Slavica i Žarko!

Politika -
Da SPS ne bi doživeo sudbinu DS, Ivica Dačić odlučio da se kroz reformu stranke reši stare garde socijalista i tako pruži priliku Aleksandru Antiću, Vanji Vukiću i Dijani Vukomanović

BEOGRAD - Čistka među socijalistima!Lider SPS Ivica Dačić rešio je da provetri stranku, što podrazumeva kadrovske promene u samom vrhu, saznaje Kurir.Izvor Kurira blizak vrhu SPS kaže da je Dačić poznat kao političar koji se ne odriče svojih stranačkih drugova, ali shvatio je da nešto hitno mora da se promeni kako partiju koju vodi na sledećim izborima ne bi zadesila sudbina demokrata.Negativne refleksije- Dačić je svestan da mora da podmladi stranku, zbog čega će Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović i Slavica Đukić Dejanović i dalje imati svoje mesto, ali ne u vrhu. Dačić će sada neko vreme ispitivati teren da bi do kongresa SPS dobio jasnu sliku o svemu i povukao konkretne poteze. Gotovo je sigurno da će u narednom periodu računati na mlađe saradnike, kao što su Aleksandar Antić, Vanja Vukić, Dijana Vukomanović - otkriva izvor Kurira.Dačić je potvrdio da je vreme za reforme u SPS, a kao razlog naveo „negativne refleksije iz prošlosti“.- Reforma stanke je najvažniji odgovor na novu političku situaciju u kojoj se svi zajedno nalazimo. SPS je preživeo politički cunami, za razliku od nekih drugih partija. Moramo da tražimo svoje mesto i zato je vreme da se razmišlja i o programskoj, kadrovskoj i organizacionoj reformi. Ne znam ko će biti potpredsednici. Ne znam ni da li ću se ponovo kandidovati za lidera SPS - rekao je lider socijalista.Mediji su objavili da je moguće da u narednom periodu, u sklopu reformi u SPS, dođe i do promene naziva stranke, a ujedno i zaštitnog znaka. Lider SPS Ivica Dačić naglasio je da je takvu ideju imao pre nekoliko godina, ali da je to tada bilo teško izvodljivo.- Pokušao sam da promenim logo pre četiri godine. Bio sam iznenađen koliko je, prema istraživanju koje smo radili, bilo onih protiv takve ideje - rekao je Dačić.I pripadnici stare garde među socijalistima slažu se da su reforme potrebne, ali da to nužno ne mora da znači smenu funkcionera. Kadrovska vrteškaKako god se završila kadrovska vrteška, potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović vratila se svom pozivu. Ona je juče imenovana za direktora Instituta za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.- Vraćam se svojoj profesiji, a biću i poslanik. I dalje ću se u svom domenu boriti za rešavanje problema u zdravstvu - naglasila je Dejanovićeva.

O, drugovi, je l' vam žao... Dačić, Obradović, Mrkonjić i Đukić Dejanović
O, drugovi, je l' vam žao... Dačić, Obradović, Mrkonjić i Đukić Dejanović

Žarko Obradović zamenik predsednika SPS- O načinu reformisanja stranke razgovarao sam s Ivicom Dačićem. Kada kažete reforme, to znači promene na svim nivoima. I programske i organizacione. Istorija naše partije pokazuje da je članstvo uvek predstavljalo najbolju proveru svakog funkcionera stranke, ma o kome da je reč. Ne bih da komentarišem da li je predsednik stranke zadovoljan mojim radom.Milutin Mrkonjić potpredsednik SPS- Slažem se s Dačićem da SPS treba da ide u korak s vremenom, ali to treba činiti postepeno. Nikad kadrove nisam vrednovao po tome da li su mladi ili stari, već da li su stručni ili nisu. Smatram da je SPS posle 2000. godine opstao zahvaljući pre svega Ivici, ali i Žarku Obradoviću, Slavici Đukić Dejanović, Petru Škundriću. Ne mislim da sam na tapetu. Ponosim se onim što sam uradio.Slavica Đukić Dejanović potpredsednica SPS- Stranka treba da ide napred i to uključuje reforme, ali pitanje je kakve. Nisam od onih koji smatraju da je sve što je urađeno u proteklom periodu bilo loše. Treba zadržati ono što je dobro, a promeniti ono što se nije pokazalo kao najbolje rešenje. U tome ću uvek podržati predsednika Ivicu Dačića jer mu bezgranično verujem. Na moj rad nikad nije imao pritužbi.

Nove nade SPS... Vanja Vukić, Dijana Vukomanović, Aleksandar Antić
Nove nade SPS... Vanja Vukić, Dijana Vukomanović, Aleksandar Antić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track