CNN ISTORIJA: Tito je diktator kao Hitler i Musolini!

Mesta za odavanje počasti žrtvama

CNN ISTORIJA: Tito je diktator kao Hitler i Musolini!

Planeta -
Dejvid Vajtli koji je obilazio objekte koji su pripadali autokratskim vladarima, posetio je i Titov bunker i ovaj objekat uvrstio na svoju listu mesta koje su koristili tirani i autokarate dok su uništavali svoje žrtve

ATLANTA - Od Titovog bunkera, preko Staljinovog letnjikovca do Musolinijevih vila, objekti koji su pripadali autokratskim vladarima tokom vremena postali su popularne turističke atrakcije.

Mnogi spomenici koji su bili primer megalomanije postali su dostupni javnosti koja može zaviriti u luksuzni svet kojim su po navodu SNN bili okruženi mnogi tirani.

“Da li je obliazak ovakvih mesta povezan sa poštovanjem diktatora ili je to još jedna istorijska lekcija? Ili služi tome da se oda počast žrtvama koje su stradale pod tim režimom”, piše Dejvid Vajtli.

Titov bunker

On je na svoju listu uvrstio i Titov nuklearni bunker smešten u Konjicu u Bosni i Hercegovini, koji je 2011. godine otvoren za javnost. Isprepletani lavirinti i kancelarije, kao i ništa manje luksuzne prostorije za svakodnevni život, bile su tajna sve do početka devedesetih, da bi pre dve godine postale izlagački prostor za umetnike.

Orlovo gnezdo

Na Vajtlijevoj listi kao prvi objekat vredan posete našlo se pomenuto alspko zdanje “Orlovo gnezdo” (Kehlsteinhaus) u kojem je Hitler kovao svoje planove tokom Drugog svetskog rata, ali i “Vučja jazbina” (Wolfsschanze) u Poljskoj, jedno od prvih Hitlerovih uporišta na istočnom frontu.

Staljinov letnjikovac

Svoje mesto na listi je našao i ruski grad Soči smešten na obali Crnog mora, u kom će 2014. godine biti organizovane Zimske olimpijske igre. Upravo je u tom gradu bila smeštena Staljinova letnja rezidencija. Soči je bio Staljinovo omiljeno mesto za beg iz Moskve, a toliko je vodio računa o njegovom uređenju da je zahtevao da se palme u Soči donesu iz Kalifornije.

Kraljevska palata El Pardo

Predstavnike" na listi imaju i Italija, Francuska i Španija. Jedna od posećenijih “tačaka” u Rimu je vila Torlonija (Villa Torlonia), neoklasična rezidencija Benita Musolinija u kojoj je živeo od 1925. do 1943. godine.

Španska prestonica Madrid može da se “pohvali” sličnim turističkim magnetom, Kraljevskom palatom El Pardo (Palacio Real del Pardo) koja je predstavljala uporište Franka i njegove diktature.Dvorac Fontenblo.

Dvorac Fontenblo doživeo je preporod tokom vladavine Napoleona Bonaparte, a turisti i danas obilaze ovaj zamak i impozantnu park-šumu koja ga okružuje. Zanimljivo je da se od 1981. godine ovaj dvorac nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Kada je 1939. godine proteran iz Albanije, albanski autokrata Leka Zogu skrasio se u Londonu neko vreme, da bi se posle preselio u Bakingemšir i tu proveo pet godina. To zdanje danas funkcioniše kao popularno odmaralište u koje dolaze ljudi iz celog sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track