Crkva ima isti cilj kao i vlast
Foto: Beta

Premijer Ivica Dačić na slavi patrijarha Irineja

Crkva ima isti cilj kao i vlast

Politika -
Patrijarhu sam rekao da nemamo nijednog saveznika na Zapadu. Odgovorio je da SPC to razume i da postoje razlike u pristupu, ali ne i u suštini, rekao Ivica Dačić

BEOGRAD - Složni!Premijer Ivica Dačić juče je bio gost kod Njegove svetosti patrijarha Irineja, koji proslavlja slavu Lazareva subota.Premijer Dačić je u izjavi za Kurir rekao da je patrijarhu objasnio situaciju u kojoj se država nalazi posle parafiranja briselskog sporazuma.- Patrijarhu Irineju rekao sam da je situacija takva da nemamo nijednog saveznika na Zapadu i da smo postigli maksimum u datim okolnostima. Patrijarh je odgovorio da Srpska pravoslavna crkva to razume i da postoje razlike u pristupu, ali ne i u suštini. Takođe, naglasio je da su i Crkva i država jedinstvene oko krajnjeg cilja - naglasio je premijer.Premijer je kod patrijarha bio s državnim sekretarom MUP Vanjom Vukićem i u višečasovnom razgovoru dotakli su se brojnih tema. Na slavi su bili i Verica Kalanović, Dušan Bajatović, advokat Toma Fila, potpredsednik DS Goran Ćirić, Milanka Karić...Patrijarh je u subotu proslavio svog nebeskog zaštitnika - Svetog Četvorodnevnog Lazara - Lazarevu subotu, uz božansku liturgiju. Osim patrijarha, liturgiju su služili episkop niški Jovan i vikarni episkop Atanasije uz sasluženje velikog broja sveštenika. Bogosluženje je završeno u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu. Liturgiji su prisustvovali i arhijereji Lavrentije i Konstantin.Podsećamo, SPC se po okončanju briselskih pregovora oglasila saopštenjem u kom je navela da je posredi „čista predaja“, pre nego „kakva-takva prodaja“ naše sopstvene vekovne i, u duhovnom i istorijskom smislu, najvažnije teritorije.(S. M.)

Dačić patrijarhu poklonio kandilo, vino i krstKako običaji nalažu, premijer u Patrijaršiju nije otišao praznih ruku, pa je, kako saznajemo, na poklon odneo kandilo za sto, vino i krst. Inače, lider SPS i premijer svake godine je gost na slavi patrijarha Irineja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track