2 MESECA U CG PRITVORU: Ajkula izručen Srbiji, saslušanje u Nišu!

Uhapšen po poternici srpske policije

2 MESECA U CG PRITVORU: Ajkula izručen Srbiji, saslušanje u Nišu!

Crna Hronika -
Za Ajkovićem je 15. maja raspisana poternica i on je uhapšen sredinom juna prilikom rutinske saobraćajne kontrole

NIŠ - Zoran Ajković Ajkula iz Niša, protiv koga se pred sudom u Nišu vodi postupak zbog sumnje da je učestvovao u iznudi, izručen je Srbiji.

- Za Ajkovićem je 15. maja raspisana poternica i on je uhapšen sredinom juna prilikom rutinske saobraćajne kontrole. Viši sud u Podgorici je 16. juna odobrio njegovo izručenje Srbiji i on je iz zatvora u Crnoj Gori prevezen u Niš, gde bi u subotu trebalo da ga sasluša sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu - kaže izvor iz crnogorskog suda.

Ajković se sumnjiči da je sa svojim bratom Mirkom od jedne porodice iz okoline Doljevca iznudio nekretninu vrednu preko jedanaest miliona dinara. Oktobra prošle godine Mirko je uhapšen kao i njegovi saučesnici, Prokupčani Vasa I. (44) zvani „Kastelo“, Goran I. (42) zvani „Konan“ i Marko Z. (35) poznat kao „Krempi“ dok je Zoran Ajković uspeo tada da izmakne organima gonjenje.

Žrtve iznude su bivši radnici Mirka Ajkovića. On je imao firmu „Maksum“ koja se bavila proizvodnjom tekstilne robe. Oštećeni su radili u tom njegovom preduzeću kao šivači. Međutim, ta firma je propala a Ajković je svoje radnike optužio za svoj poslovni krah i zahtevao da mu nadoknade štetu koju je procenio na deset hiljada evra. Više puta je sa svojim „tabanašima“ dolazio u kuću ove porodice u okolini Doljevca i pretio im, da bi 2.010. godine jednog od svojih bivših radnika pretukao. Nesrećni čovek od straha za život ovaj napad nije prijavio, čak nije smeo ni da se obrati lekaru bojeći se da će se saznati ko ga je pretukao.

Nakon neprestanog maltretiranja, a strahujući od bivšeg gazde, oštećeni su odlučili da mu isplate ono što mu nisu dužni pa su Ajkovićima na ime nepostojećeg duga od 10.000 evra dali parcelu od trideset ari vrednu jedanaest miliona dinara, što je potrvrdjeno procenom Poreske uprave prilikom naplate poreza na prenos.

Jula ove godine niška policija je podnela krivičnu prijavu protiv Zorana Ajkovića zbog pranja novca I falsifikovanja isprave. Kako je tada saopšteno, Ajković se sumnjiči da je 22.2 miliona dinara, stečenih utajom poreza kupio ugostiteljsko preduzeće “Nisa” I na taj način postao vlasnik desetak najboljih niških kafana.

Mada je Ajković više puta u javnosti prozivan kao nekrunisani kralj niškog narko kartela, do sada protiv njega nije podneta nijedna krivična prijava za ovo krivično delo.

M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track