ADVOKATI: Suđenje Oliveru Ivanoviću i četvorici osumnjičenih na jesen!
Foto: Fonet

Sedam meseci u pritvoru

ADVOKATI: Suđenje Oliveru Ivanoviću i četvorici osumnjičenih na jesen!

Crna Hronika -
Advokat Nebojša Vlajić izjavio je da je Ivanović optužen za ratni zločin navodno počinjen aprila 1999. godine tokom sukoba u Kosovskoj Mitrovici i da je drugo delo koje mu se stavlja na teret iz februara 2000. kada je nakon građanskih nemira u ovom gradu desetak Albanaca izgubilo život

KOSOVSKA MITROVICA - Suđenje za ratne zločine petorici Srba, među kojima je i lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, moglo bi da počne na jesen ove godine, izjavili su danas u Kosovskoj Mitrovici njihovi advokati.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je na konferenciji za novinare da je Ivanović optužen za ratni zločin navodno počinjen aprila 1999. godine tokom sukoba u Kosovskoj Mitrovici i da je drugo delo koje mu se stavlja na teret iz februara 2000. godine kada je nakon građanskih nemira u ovom gradu desetak Albanaca izgubilo život.

Vlajić je dodao da suđenje treba da počne u dogledno vreme, verovatno na jesen ove godine i da očekuje da tokom suđenja se potpuno dokaže da njegov branjenik i ostali Srbi nemaju nikakve veze sa delima koja im se stavljaju na teret.

On je ocenio da je istraga bila skandalozna, bez prava odbrane da u njoj učestvuje dodajući da su nestrpljivi da suđenje počne i da na suđenju dokažu, kako je rekao, ono što od početka tvrde - da njihovi branjenici "nemaju niti mogu imati bilo kakve veze sa delima koja im se stavljaju na teret".

Advokat bivšeg komandira policije u Kosovskoj MItrovici Dragoljuba Delibašića Miodrag Brkljač izjavio je na konferenciji za medije da je optužnica koju je podigao tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova “potpuno besmislena - papir ispunjen masom besmislenih konstrukcija”.

On je kazao da je i Delibašić optužen za dešavanja u Kosovskoj MItrovici od 3. februara 2000. godine.Brkljač je kazao da kada budu dobili sve fajlove ili registratore sa zapisnicima svih lica koja su saslušana u ovom predmetu da će trebati mnogo vremena i za sudiju i za njih, ali da su potpuno spremni da se uhvate u koštac sa ovim izazovom i da je optimista u pogledu krajnjeg ishoda.

Na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama G.I. SDP u Kosovskoj Mitrovici rečeno je da je optužnica podignuta i protiv Ilije i Nebojše Vujačića i Aleksandra Lazovića.Među svedocima u ovom postupku pored više desetina Albanaca nalazi se i određeni broj Srba a javni tužilac je, kako su rekli advokati Brkljač i Vlajić, predložili da se svoj petorici Srba produži, odnosno odredi pritvor do okončanja postupka.

"O tome treba da odluči sudija koji će voditi postupak a kakve su šanse, ne mogu da prognoziram. Bilo bi pošteno da se naši branjenici puste na slobodu i da se postupak vodi jer će tako oni biti u stanju da pripreme svoju odbranu", kazao je Vlajić.

Vlada Srbije dala je ranije garancije da će Ivanović i Delibašić, ako im se omogući odbrana sa slobode, u svakom trenutku biti dostupni ovdašnjem pravosuđu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track