AFERA GALENIKA: Neizvestan početak suđenja zbog štrajka advokata!
Foto: Nemanja Pančić

Ognjanović pušten iz pritvora

AFERA GALENIKA: Neizvestan početak suđenja zbog štrajka advokata!

Crna Hronika -
Zbog štrajka advokata, suđenje će najverovatnije biti odloženo kao što je bilo 23. septembra jer su tada beogradski advokati obustavili rad

BEOGRAD - Početak suđenja u procesu protiv bivšeg generalni direktora Galenike Nenada Ognjenovića i još sedam osumnjičenih za nanošenje štete tom preduzeću u iznosu većem od 900 miliona dinara zakazan je za sutra u Specijalnom sudu u Beogradu.

Međutim, zbog štrajka advokata, suđenje će najverovatnije biti odloženo.

Početak suđenja 23. septembra bio je odložen iz istog razloga, jer su beogradski advokati obustavili rad 10. septembra, a njihove kolege iz cele Srbije nedelju dana kasnije.Ognjenović je početkom septembra pušten iz pritvora u kom je bio zbog trećeg krivičnog postupka koji se protiv njega vodi zbog Galenike.

U ovom slučaju, optužnica osim Ognjanovića tereti nekadašnjeg direktora Velefarma Dragoljuba Vučićevića, kao i direktora "Farmatrejda" Radoslava Sekulića, koji je u međuvremenu preminuo pa je postupak protiv njega obustavljen.

Optuženi su i vlasnik zanatske radnje i privrednog društva "Livnica Jeremić" Miodrag Jeremić, zamenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje "Pavlović" Dragan Pavlović, odgovorna lica u privrednim društvima "Farmanari" i "Unihemkom" Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorno lice u privrednom društvu "Trgošped-trans" Milan Vladović, kao i sudski veštak i ovlašćeni procenitelj Željko Birmančević. Oni su optuženi da su kao saizvršioci izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.Birmančeviću je stavljeno na teret krivično delo falsifikovanje službene isprave, a Vladoviću i krivično delo poreska utaja.

Ognjenoviću, Vučićevicu i Sekuliću stavlja se na teret da su od 2008. do 31. decembra 2009. godine, iskorišćavanjem svojih položaja odgovornog lica i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću "Pharmatrade" sa Maršalskih ostrva u iznosu od 4.990.000 evra odnosno 434.506.745,00 dinara i pricinili štetu AD Galenika u iznosu od 5.224.383 evra odnosno 594.107.953,31 dinara.

Ognjenović i Jeremić se terete da su u periodu od aprila 2009. do kraja decembra 2010. godine iskorišćavanjem svojih ovlašćenja na štetu Galenike pribavili protivpravnu imovinsku korist zanatskoj radnji i umetnickoj livnici "Jeremić" iz Vrčina u iznosu od 140.184.493,11 dinara prilikom nabavke skulptura, a zanatskoj radnji Pavlović za izradu postamenata za navedene skulpture u iznosu od 4.286.648,03 dinara.

Takođe, optužnicom se okrivljenima Ognjenoviću, Orliću, Jovoviću, Prici i Vladoviću stavlja na teret da su od marta 2010. do kraja februara 2011. godine iskorišćavanjem ovlašćenja pribavili protivpravnu imovinsku korist privrednim društvima "Pharmanari" doo iz Novog Sada, "Unihemkom pharm" iz Podgorice i "Unihemkom pharm" iz Brčkog u iznosu od 80.249.904.962,49 dinara, oštetili Galeniku u iznosu od 161.786.952,45 dinara.

Druga istraga je u slučaju Galenika pokrenuta u septembru 2013. godine za nova krivična dela i druga lica, pored Ognjenovića, koji je već bio u pritvoru.Istraga je u septembru obuhvatila Dragana Šebreka, vlasnika i direktora preduzeća "BG Farm" Mladena Gazikalovića, Milicu Mirković, Draganu Šutić i Miroslava Jovića.

Ovi osumnjičeni se terete da su u saradnji sa Ognjenovićem zloupotrebama oštetili Galeniku za oko 3,375.152.000 dinara, a privrednom društvu BG "Farm" pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 2.326.470.000 dinara.

Treća istraga je pokrenuta krajem maja protiv Ognjenovića, bivšeg predsednika Upravnog odbora i direktora SPS-a Dejana Backovića i još sedam osumnjičenih da su oštetili tu firmu za oko 75 miliona evra i pribavili protivpravnu imovinsku korist za kompaniju Velefarm i druga povezana preduzeća.

U krivičnim postupcima koji se odnose na Galeniku i odgovorna lica iz te kompanije obuhvaćene su sporne aktivnosti koje su prema sumnjama tužialštva uzrokovale štetu za Galeniku od preko 100 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track