AFERA LUKA BEOGRAD: Suđenje Predragu Bubalu počinje u četvrtak!
Foto: Fonet

Zloupotreba položaja

AFERA LUKA BEOGRAD: Suđenje Predragu Bubalu počinje u četvrtak!

Crna Hronika -
Nakon čitanja optužnice i kratkog izjašnjavanja o krivici svih optuženih, očekuje se da Bubalo iznese odbranu

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudu u Beogradu u četvrtak, 10. jula, počinje suđenje bivšem ministru privrede i privatizacije Predragu Bubalu, optuženom za zloupotrebu položaja prilikom prodaje akcija "Luke Beograd" 2005. godine.

Nakon čitanja optužnice i kratkog izjašnjavanja o krivici svih optuženih, očekuje se da Bubalo iznese odbranu. Pored Bubala koji je bio ministar u Vladi Vojislava Koštunice, optuženi su i tadašnji direktor Agencije za privatizaciju Mirko Đrođević, bivši izvršni direktor u Agenciji Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, nekadašnji direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac, direktorka Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović. Iz "Luke Beograd", kao odgovorna lica optuženi su bivša generalna direktorka Miroslava Drobac i bivši finansijski direktor Dušan Kosovac.

U optužnici se tvrdi da je spornom prodajom državnih akcija "Luke Beograd" firmi "Vorldfin" iz Luksemburga, čiji su vlasnici bili Miroslav Mišković i Milan Beko, državni budžet Srbije oštećen za najmanje 5,7 miliona evra. Kako je navedeno, budzet je oštećen jer je knjigovodstvena vrednost tog preduzeća iz 1998. godine bila kriterijum minimalne cene za ponudu za preuzimanje akcija.

Na pripremnom ročištu, održanom krajem maja, svi optuženi su negirali navode optužbe. Odbrana je predložila da se kao svedoci ispitaju Vojislav Koštunica, tadašnji ministar za upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar i nekadašnji potpredsednik Vlade Miroljub Labus. Tužilaštvo za organizovani kriminal je optužnicu podiglo decembra 2013. Bubalu i Đorđeviću na teret je stavljena zloupotreba službenog položaja, a ostalima zloupotreba položaja odgovornog lica. Slučaj "Luka Beograd" je jedan od 24 predmeta čije ispitivanje je tražila Evropska unija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track