BOLJEVAC: Prevaranti seljacima plaćali stoku dinarima iz 1993.
Foto: Rojters

Davali nevažeću monetu

BOLJEVAC: Prevaranti seljacima plaćali stoku dinarima iz 1993.

Crna Hronika -
Na desetine stočara ojadila su dvojica prevaranata iz okoline Niša S.S (29) i N.M (61) protiv kojih je policija u Zaječaru već podnela prijave

BOLJEVAC - Nesrećni seljaci širom istočne Srbije, koji su na vašarima prodavali stoku da bi zaradili neki dinar, umesto pravih novčanica odneli su kući nevažeće. Naime, teško stečenu muku prevaranti su im uplaćivali novčanicama od 5.000 dinara, štampanim još devedesetih godina prošlog veka, u vreme hiperinflacije.

Na desetine stočara ojadila su dvojica prevaranata iz okoline Niša S.S (29) i N.M (61) protiv kojih je policija u Zaječaru već podnela prijave. Oni se sumnjiče da su od seljaka "kupovali" stoku i nestajali.

S.S i N.M su pažljivo birali žrtve. Obično su im meta bili stariji ljudi sa kojima su pregovarali o kupovini stoke, sve dok se nisu uverili da je reč o naivnim osobama, koje je lako prevariti.

Sumnja se da su njih dvojica prevarili veliki broj stočara kojima su davali odavno nevažeći novac, a zauzvrat im uzimali ove, koze, krave, prasiće...

Jedna od prevarenih je i Jana Bujić (78) iz boljevačkog sela Mali Izvor. Ona je sa suprugom Ilijom (81) na Krstovdanski vašar u Boljevcu dovezla dva jagneta kad su im prišli "kupci".

"Ponudili su nam najpre 18.000 dinara", kroz suze govori Jana. "moj suprug ih je odbio i oni su otišli. Posle izvesnog vremena, vratili su se pa su nam predložili da nam jagnjad plate 22.000 dinara. Cenjkali su se, ali Ilija im je kazao "Ili 25.000 ili ništa".

Prevaranti su se pomerili malo u stranu i započeli "konsultacije". Onda su, kao, "prelomili".

"Jedan od njih, mlađi, čini mi se, prišao je Iliji i rekao 'Matori, svaka ti čast, tvrd si pregovarač", nastavlja Jana. Onda je izvadio štos novčanica i mom suprugu pružio pet od pet hiljada dinara. Sećam se da mu je kazao: 'Vidi sve ti nove pare dajem. Tek što sam ih podigao iz banke".

Bujići, koji žive od poljoprivrede i stočarstva, izbrojali su i uzeli nevažeći novac i Nišlijama dali jagnjad, koje su oni odmah ubacili u veći "pikap" i smesta se udaljili s lica mesta. A Ilija, kao svaki dobar suprug, žani dao jednu staru novčanicu od pet hiljada dinara , sa likom Ive Andića, i rekao joj da potroši taj novac tako što će kupiti nešto sebi.

"Kada sam u prodavnici u Boljevcu htela da platim robu koju sma uzela, prodavačica je pozvala policiju", hvata se Jana za glavu.

"Policija je došla i ubrzo se sve razjasnilo. Umalo da ja ispadnem prevarant".

Jana je posle toga pala u krevet. Razbolela se, veli, od muke. Lečila se gotovo tri nedelje.

"Pa ko ne bi. Celo leto sam čuvala stoku, ovako bolesna i da me tako prevare. I što je najgore, šteta nam nikada neće biti nadoknađena", jada se Jana.

(Mondo/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track