DECA JOJ ISPALA U TURIJU: Tužilac za majku traži godinu robije

Kraj istrage

DECA JOJ ISPALA U TURIJU: Tužilac za majku traži godinu robije

Crna Hronika -
Iako je maksimalna kazna osam godina, za Biljanu Milenković predložena minimalna sankcija jer je delo učinjeno iz nehata

ALEKSINAC - Osnovno tužilaštvo u Aleksincu tražilo je samo godinu dana zatvora za Biljanu Milenković (27) iz sela Bankovac, čija su se deca, trogodišnja Maša i godinu i po dana star Martin, 23. aprila utopili u reci Turiji zbog njene nepažnje.Biljana je optužena za teško delo protiv opšte sigurnosti i za to je predviđena kazna od jedne do osam godina robije, ali je tužilaštvo tražilo zakonski minimum jer je, kako smatraju, delo učinjeno iz nehata. Otac nastradale dece Goran Milenković smatra da Biljani treba da bude oprošteno, te da je čak i kazna od godinu dana zatvora previsoka.Išla kod ljubavnika?Maša i Martin su se utopili u reci Turiji, gde ih je, kako se navodi u optužnom predlogu, Biljana dovela da bi se igrali. Prema navodima tužioca, Biljana je dozvolila da Maša bez kontrole stoji uz reku i baca kamenčiće, pa se devojčica okliznula i upala u vodu, a bujica ju je povukla.- Okrivljena je pokušala da je izvuče, a umesto da sina Martina ostavi na obali, ona je s njim ušla u reku i bujica joj je mališana istrgla iz ruku. Dan posle tragedije Mašino telo je nađeno na 700 metara, a Martinovo kilometar i po od mesta utapanja - navodi se u optužnom predlogu.Biljana je pred istražiteljima više puta menjala iskaze, a u jednom od njih rekla je da je krenula kod Saše R., s kojim je bila u ljubavnoj vezi. U optužnom predlogu se ova činjenica ne pominje, ali je tužilac predložio njegovo saslušanje jer je Biljana na dan tragedije pošla na kafu kod njega.Muž joj oprostioBiljanin suprug Goran ističe da joj je oprostio smrt dece i da očekuje da se ona vrati njihovoj kući.- To je bila velika nesreća, nije ona decu namerno podavila. Ja sam tražio da je uopšte ne gone, jer ni njoj nije lako. Žao mi je dece, ali život ide dalje. Zvao sam je da se vrati kući, ona je rekla da nema nameru da se razvede, pa se nadam da će uskoro biti u Bankovcu - kaže otac stradalih mališana.Biljana je bila je u pritvoru od 25. aprila do 23. maja, posle čega je otišla kod majke u Šabac. Suđenje je zakazano za 26. septembar.

Martin i Maša
Martin i Maša

Očajna bakaKRIVA JE, NIJE PAZILA DECURadmila Milenković, Biljanina svekrva, jedina krivi snaju za smrt dvoje unučadi.- Govorila sam joj da pazi decu, posebno da ih ne vodi na reku. Ni danas ne mogu da shvatim šta je tamo radila. Godina robije je mala kazna za dva izgubljena dečja života. Ipak, to je samo moje mišljenje, moj sin će uraditi ono što smatra da treba - rekla je Radmila.Mišljenje stručnjakaOVO JE BLAGA KAZNABivši sudija, a sada advokat Saša Knežević kaže da se za teško delo protiv sigurnosti po pravilu izriču minimalne kazne.- Uglavnom su kazne za to delo i ispod zakonskog minimuma, takva je sudska praksa. Konkretno u ovom slučaju izgleda da je godinu dana malo, s obzirom na to da su u pitanju dva deteta, ali verovatno ima nekih okolnosti koje su navele tužioca da traži samo toliko - rekao je Knežević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track