(FOTO) VAN ZAKONA: Pogledajte kako razbijaju strujomere u Velikom Trnovcu!
Foto: Kurir

Divljanje Albanaca

(FOTO) VAN ZAKONA: Pogledajte kako razbijaju strujomere u Velikom Trnovcu!

Crna Hronika -
Veliki broj strujomera na području opštine Preševo i Bujanovac, a posebno u selu Veliki Trnovac je oštećen poslednjih nekoliko godina jer Albanci namerno razbijaju strujomere kako radnici EPS ne bi mogli da očitaju struju, za koju bi im kasnije bio isporučen račun
1 / 6 Foto: Kurir

BUJANOVAC – Nedavni napad Elisa Salihua iz Velikog Trnovca koji je metalnom šipkom nasrnuo na dežurnu ekipu vranjske Elektrodistribucije u kojoj su povređena dvojica radnika ponovo je doveo u pitanje problem neplaćanja struje u opštinama sa većinskim Albanskim stanovništvom na jugu Srbije.

Naime veliki broj strujomera na područiju opštine Preševo i Bujanovac, a posebno u selu Veliki Trnovac je oštećen poslednjih nekoliko godina.

Albanci namerno razbijaju strujomere kako radnici EPS ne bi mogli da očitaju struju, za koju bi im kasnije bio isporučen račun.

Osim strujomera na meti nezadovoljnika često se nađu i službena vozila EPS sa kojim radnici izlaze na teren.

Dva slučaja koji su upečatljivo ostala u sećanju javnosti upravo su se dogodila u selu Veliki Trnovac.

Naime 18, novembra prošle godine dvojica električara vranjske Elektrodistribucije, koju su činili Zoran Novković i Slađan Marković, zaputila se u Veliki Trnovac da iseku struju Albancu koji duguje veliku sumu. Umesto da isključe struju, završili su kao taoci, a oslobodila ih je policija.

Kada su ušli u dvorište da bi isključili struju, njih je vlasnik kuće tu zaključao.

Električari koji isključuju struju zbog dugova odlaze i tamo gde Žandarmerija i policija nerado ili gotovo nikako ne idu - u albansko selo Veliki Trnovac nadomak Bujanovca, poznato kao jedan od glavnih centara za trgovinu drogom i ljudima.

- Pretio nam je na albanskom jeziku, a tek poneku reč prozborio je na lošem srpskom – ispričali su tada Zoran Novković i Slađan Marković.

Policija inače nerado zalazi u ovo mesto iako tamo postoji policijski punkt.

Meštani Velikog Trnovca duguju više od 140 miliona dinara: svaka porodica u proseku je dužna po 100.000 dinara jer u selu ima oko 1.400 registrovanih strujomera. Koliko ima nelegalnih priključaka na struju, niko ne zna, ali se, prema procenama Elektrodistribucije, u tom kraju ukrade dve trećine potrošene struje.

Rekorderi po nelegalnoj potrošnji su albanska sela Veliki Trnovac, Lučane, Končulj, Dobrosin.

Poslednji slučaj napada na radnike elektrodistribucije je posebno odjeknuo jer je usledio posle poziva premijera Srbije da Albanci sa juga počnu konačno da plaćaju struju.

U pomenutom incidentu Salihi iz Velikog Trnovca, je u centru tog sela, oko podneva fizički nasrnuo na dežurnu ekipu vranjske „Elektrodistribucije“

.- U tom napadu Salihi je metalnom šipkom dvojici naših radnika naneo lake telesne povrede, a sa više udaraca oštetio je službeni automobil „jugo“ u kome su bili članovi naše ekipe – potvrđeno je tada u „Elektrodistribuciji“.

Povređeni radnici su prebačeni u bujanovački Zdravstveni centar gde im je ukazana lekarska pomoć.

Salihi je, bio bespravno priključen na električnu mrežu, a radnici su imali nalog da isključe njega i druge „divlje“ potrošače.

- Ovo je ko zna koji po redu napad na naše radnike u Velikom Trnovcu, gde mi inače imamo velike probleme kako sa onima koji su se bespravno, dakle„divlje“ priključili na mrežu, tako i sa neurednim platišama kojih je ovde procentualno najviše u Srbiji, izjavi je tada Zoran Knežević, direktor „Elektrodistribucije“.

Knežević ističe da je na spisku 20 najvećih dužnika za struju u okrugu čak 12 iz MZ Veliki Trnovac, ali i da se od ukupne količine električne energije koja se isporuči tom selu preko 50 odsto ukrade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track