GENERAL KRGA: Ne znam ništa o pogibiji gardista!
Foto: Fonet

Afera Topčider

GENERAL KRGA: Ne znam ništa o pogibiji gardista!

Crna Hronika -
Da sam bilo šta znao, ne bih čekao 10 godina. Da sam ja bilo šta znao u vezi sa stradanjem te dvojice momaka, ja bih to saopštio već pre 10 godina, ili u međuvremenu, da sam došao do nekih saznanja, ne bih čekao da me iko pominje, rekao je Krga

BEOGRAD - Reagujući na to da ga zastupnici ubijenih gardista sada smatraju ključnim svedokom u tom slučaju, koji ni posle 10 godina nije rešen, Branko Krga kaže da je jedina veza što je u to vreme bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore.

" Vojska nikad nije pokušala da opstruira istragu. Da sam bilo šta znao, ne bih čekao 10 godina, rekao je Branko Krga. Za mene je potpuno iznenađenje da se ja pominjem kao važan svedok u tom procesu. Ja toga dana nisam ni bio u zemlji, bio sam u službenoj poseti Nemačkoj. Drugo, Vojska nije ni vršila istragu toga u krivično-pravnom smislu, već je to vršio istražni sudija tada u sastavu Ministarstva odbrane. Treće, da sam ja bilo šta znao u vezi sa stradanjem te dvojice momaka, ja bih to saopštio već pre 10 godina, ili u međuvremenu, da sam došao do nekih saznanja, ja bih to saopštio, ne bih čekao da me iko pominje", rekao je Krga.

"Dakle, Vojska je omogućila sve što je tražio istražni sudija, a i oni koji su se kasnije definisali kao istražna komisija... Sve što su oni tražili mi smo im omogućili. Naravno da nije nikakav problem da se ja kao građanin, ili kao odgovorno lice u to vreme, pojavim i pred istražnim organima, tužiocem, sudijom i saopštim ovo što sam ja vama saopštio, ali neke bitno nove činjenice od mene ne mogu očekivati, jer ih ja prosto ne znam... Ja da sam ih znao ja bih ih saopštio već, ne bih čekao da me neko opominje", zaključio je Krga.

Osoba koja bi mogla da zna šta se desilo gardistima je Branko Krga, rekla je ranije zastupnica porodica stradalih vojnika Olgica Batić. To je, kada je saslušavan u Haškom pritvoru, rekao holandskom istražnom sudiji Ratko Mladić, navela je ona.

"Mi smo predali predlog tužilaštvu da se sasluša Branko Krga kao lice na koje je porodice i punomoćnike porodica uputio Ratko Mladić kada je saslušan u svojstvu svedoka od holandskog istražnog sudije", dodala je Batićeva.

( B 92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track