HAPŠENJE DIREKTORA: Sovrović oštetio Lastu za 133,6 miliona
Foto: Arhiva

Javio se u policijsku stanicu

HAPŠENJE DIREKTORA: Sovrović oštetio Lastu za 133,6 miliona

Crna Hronika -
Privedeno još pet osoba osumnjičenih da su umešani u mućke. Draganu Beliću lisice stavljene tek na graničnom prelazu

BEOGRAD - Bivši direktor „Laste“ Velibor Sovrović uhapšen je juče u Beogradu zbog sumnje da je sa još šest osoba oštetio to preduzeće za čak 133.685.561 dinar.Kako saznajemo, nekadašnji prvi čovek poznatog auto-prevoznika sam se javio u policijsku stanicu nakon što mu je uručen poziv na kućnu adresu. Osim Sovrovića, uhapšeni su i Otavnik Klas, šef službe za cene i karte, Damjan Nisić, šef nabavne službe, referent Biljana S., zatim Bane Branković iz firme „BG moto-provajd“ i Vlada D. iz preduzeća VLAAN, koji je, kako se priča, brat od tetke Velibora Sovrovića. Dragan Belić, nekadašnji Sovrovićev pomoćnik, uhapšen je tek sinoć na graničnom prelazu u povratku s odmora.Velika štetaKako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, osumnjičeni su od oktobra 2007. do danas zakupom poslovnih prostora po višestruko višim cenama od tržišnih, nabavkom kancelarijskog materijala po takođe znatno višim cenama, kao i nabavkom autobuskih karata s hologramom omogućili protivpravnu imovinsku korist preduzećima „BG moto-provajd“ i VLAAN.

- Prilikom zaključenja ugovora o zakupu po cenama znatno višim od tržišnih osumnjičeni Sovrović i Belić, u periodu od 1. decembra 2009. do danas, omogućili su sticanje imovinske koristi Banetu Brankoviću u visini od 5.302.880 dinara. Štetu preduzeću naneli su i prilikom zaključenja ugovora o zakupu lokala u visini od 9.612.900 dinara. Takođe, osumnjičeni Damjan Nisić i Biljana S. su, prilikom nabavke kancelarijskog materijala u periodu od 1. oktobra 2007. do 31. decembra 2013. od osumnjičenog Vlade D., po višestruko višim cenama od tržišnih oštetili preduzeće SP „Lasta“ za 93.925.181 dinar, koliko iznosi i protivpravna imovinska korist preduzeću VLAAN - saopšteno je iz policije.Pored toga, Belić i Klas su prilikom nabavke autobuske karte s hologramom od Vlade D. po cenama višestruko višim od tržišnih u periodu od 28. decembra 2010. do danas oštetili „Lastu“ za 24.834.600 dinara, koliko iznosi protivpravna imovinska korist koju su pribavili preduzeću VLAAN.Podigla 400.000 evraKako je Kurir pisao pre samo nekoliko dana, istragom je utvrđeno da je Sovrović, koji je na čelu „Laste“‘ bio sve do 22. jula ove godine, samo nekoliko dana pre odlaska na odmor na privatni račun supruge Mirjane uplatio više od pola miliona evra!- On je na ženin račun u Banci Intezi uplatio 520.000 evra, a ona je 30. jula, dan pre odlaska na letovanje, podigla s tog računa čak 400.000 evra u kešu. Sutradan su otputovali na godišnji odmor - ispričao je tada dobro obavešteni izvor Kurira.

Kurir prvi ukazao na mućke... 16. 8. 2014.
Kurir prvi ukazao na mućke... 16. 8. 2014.

Sindikati tražili smenuVIDOSAVLJEVIĆ: OČEKIVALI SMO OVOPredsednik ASNS Rade Vidosavljević kaže za Kurir da je ovo hapšenje bilo očekivano.- Mi smo još prošle godine tražili smenu nekih ljudi koji su sada zajedno sa Sovrovićem uhapšeni, tako da se ovako nešto i moglo očekivati - kratko nam je prokomentarisao Vidosavljević.

ČINJENICENa Čelu „Laste“ punih 13 godina- Velibor Sovrović je na čelu „Laste“ bio 13 godina- Smenjen je pre mesec i po odlukom Nadzornog odbora tog preduzeća- Premijer Aleksandar Vučić naredio je Sovrovićevu smenu nakon što je u javnost procurila informacija o bahatom ponašanju izvršnog direktora „Laste“ Nemanje Tomovića- Pored Sovrovića, tada su smenjeni Nemanja Tomović i još trojica izvršnih direktora- Šuška se da Sovrović ima nekoliko nekretnina u svom i supruginom vlasništvu, i to na elitnim lokacijama u Srbiji, ali i u inostranstvu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track