KORUPCIJA U VRHU ELUKSA: Pod lupom prodaja srpske imovine i slučaj Dreničke grupe!
Foto: Reuters

Umesto u pritvoru sedeli po restoranima

KORUPCIJA U VRHU ELUKSA: Pod lupom prodaja srpske imovine i slučaj Dreničke grupe!

Crna Hronika -
Najdrastičniji slučaj korupcije u Eeuleksu bio je slučaj Dreničke grupe, gde je vođa te grupe Sami Ljuštaku e dan pre hapšenja, sredinom 2013, viđen sa visokim zvaničnicima Euleksa, koji su mu najavili da će biti uhapšen, ali da će slučaj biti labav i da će Drenička grupa proći bez kazne

BEOGRAD - Slučajeve korupcije u vrhu Euleksa istražuje već 14 meseci posebna grupa formirana unutar Misije EU, a među spornim slučajevima su i oni u vezi sa prodajom srpske imovine na Kosovu i Dreničkom grupom OVK, optuženom za zločine nad civilima.

Prema navodima tog lista, jedan od spornih slučajeva je u vezi sa prodajom srpske imovine.

"Slučaj je vodio američki tužilac koji je napustio misiju iz protesta, jer su sudije Albanci, koji su overavali dokumenta i bili umešani u korupciju, uz pomoć Euleksa ipak oslobođeni bilo kakve odgovornosti i krivice. Pripadnici Misije EU su uzeli novac, a kazna za sudije bila je samo suspenzija na tri godine.

Još dramatičniji slučaj korupcije je povezan sa Dreničkom grupom OVK, koja je optužena za zločine nad civilima 1998. i 1999. godine.

Vođa te grupe Sami Ljuštaku je dan pre hapšenja, sredinom 2013, viđen sa visokim zvaničnicima Euleksa, koji su mu najavili da će biti uhapšen, ali da će slučaj biti "labav" i da će Drenička grupa proći bez kazne.

Sagovornik iz vrha Euleksa kaže da je slučaj sa vođama OVK iz Drenice otišao tako daleko da su njeni članovi izlazili iz pritvora noću i provodili se po prištinskim restoranima

."Jedinica EU za posebne namene zabeležila je čak da su članovi ove grupe noću sedeli sa ministrom pravde Kosova Hajredinom Kučijem, ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem i tužiocem Kosovca Ismetom Kabašijer, naveo je reči izvora iz vrha Euleksa.

( Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track