KRIO GA KOMANDANT: Bratislav Dikić čuvao žandarma batinaša
Foto: Dado Djilas

Novi detalji

KRIO GA KOMANDANT: Bratislav Dikić čuvao žandarma batinaša

Crna Hronika -
Žandarm Nikica Ristić se tereti da je Ranku Paniću, tokom mitinga SRS, naneo tešku telesnu povredu od koje je on 17 dana kasnije preminuo

Pripadnik niškog odreda Žandarmerije Nikica Ristić (39), koji je uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo nanošenja teških telesnih povreda Ranku Paniću (41) iz Mladenovca, pripadnik je ove elitne policijske jedinice od 2003. godine.

Poslednjih nekoliko godina bio je član obezbeđenja porodice bivšeg komandanta ove jedinice, generala Bratislava Dikića, a taj zadatak je obavljao posle naredbi tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića da Dikićevu porodicu obezbeđuje Žandarmerija, pišu Večernje novosti.Po formiranju Žandarmerije, postao je njen član, a sve obaveze je, kako saznajemo, godinama profesionalno ispunjavao. Sa kolegama iz niškog odreda, bio je na zadatku tog 29. jula 2008. u Beogradu, na obezbeđivanju protestnog mitinga SRS zbog hapšenja bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića.Ristić se tereti da je u toku obavljanja službene radnje na dužnosti, Paniću naneo tešku telesnu povredu od koje je ovaj učesnik mitinga 17 dana kasnije preminuo.Polovinom marta ove godine Nikica Ristić učestvovao je u saobraćajnoj nezgodi, kada je došlo do sudara službenog vozila „golfa 6“, kojim je on upravljao, i „reno klija“, za čijim volanom je bio Petar Lj. (42) iz Brzog Broda."U udesu, u noćnim satima u Pantelejskoj ulici u Nišu, Petrova supruga, koja je bila na mestu suvozača, zadobila je lakše povrede. Obojici vozača je urađen alko-test i nije im pronađen alkohol u krvi, ali su protiv obojice podnete krivične prijave zbog ugrožavanja javnog saboraćaja", navode u istrazi. - Maja ove godine obojica su prihvatila odlaganje krivičnog gonjenja i uplatu po 30.000 dinara u humanitarne svrhe.Posle smrti Ranka Panića, istraga o njegovom brutalnom prebijanju vodila se protiv nekoliko pripadnika niškog odreda Žandarmerije.MUP Srbije je septembra 2008. u izveštaju prosleđenom Narodnoj skupštini naveo da je grupa koja je radila na rasvetljavanju slučaja, na osnovu opisa odeće koju je Panić tog dana nosio, uspela da na video-snimcima nađe osobu koja bi mogla da bude Ranko i utvrdi da su nad njim intervenisali pripadnici odreda Žandarmerije iz Niša.Policija je u svom izveštaju o događaju, kako je objavljeno tada, navela da su „ekstremne grupe odgovorne za incidente na protestnom mitingu radikala“, a da su policajci, odgovorni za obezbeđivanje ovog skupa „postupali u skladu sa zakonom, i da su prekomernu silu upotrebili samo pojedini policijski službenici koji su nakon toga suspendovani“.Neposredno posle Panićeve smrti, objavljeno je i da je on odmah po prijemu u Urgentni centar lekarima ispričao da su ga dvojica pripadnika Žandarmerije brutalno tukla na protestnom mitingu. U međuvremenu je saslušan veliki broj osoba, kao i službenih lica, ali je konstatovano da je postojao „ogroman zid ćutanja“ i da dugo u istrazi nije mogao da se ostvari napredak.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track