KUĆNI PRITVOR: Mladen Obradović počeo da služi četvoromesečnu kaznu!
Foto: Marina Lopičić

Stavljena mu nanogica

KUĆNI PRITVOR: Mladen Obradović počeo da služi četvoromesečnu kaznu!

Crna Hronika -
Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na četiri meseca kućnog zatvora Obradovića zbog širenja rasne i druge diskriminacije pred otkazanu Paradu ponosa u septembru 2009. godine

BEOGRAD - Vođa "Obraza" Mladen Obradović po odluci Apelacionog suda nalazi se u kućnom zatvoru u kome će ostati naredna četiri meseca, rečeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Obradović se od utorka nalazi u kućnom zatvoru.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na četiri meseca kućnog zatvora Obradovića zbog širenja rasne i druge diskriminacije pred otkazanu Paradu ponosa u septembru 2009. godine.

Tom odlukom sud je preinačio prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu iz septembra prošle godine i Obradoviću prepolovio kaznu od osam meseci (klasicnog) zatvora.

Prvom presudom koju je ranije ukinuo Apelacioni sud Obradović je bio osuđen na 10 meseci zatvora.Obradović je osuđen jer je od 13. do 20. septembra 2009. godine, kao sekretar Udruženja gradana "Otecenstveni pokret - Obraz", širio i predstavljao ideje koje zagovaraju diskriminaciju zasnovanu na licnom svojstvu - seksualnoj orijentaciji i nasilju protiv lica, pripadnika Organizacije za lezbejska ljudska prava "Labris", Udruženja "Gay straight aliansa", odnosno pripadnika "LGBT" populacije (lezbejke, gejeve, biseksualce i transrodne osobe).

Na taj način se kako se navodi u presudi, zalagao za sprečavanje i ostvarivanje njihovih prava na okupljanje i izražavanje stavova.

Organizovao je pisanje grafita preteće sadržine "Čekamo vas" i na svom računaru izrađivao propagandni materijal - oglase, plakate, flajere, nalepnice, vezane za ucesnike skupa "Parada ponosa".

Njegovoj organizaciji "Obraz" je 2012. godine, odlukom Ustavnog suda Srbije, zabranjena delatnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja