LORA 2: Odloženo suđenje za ubijanje srpskih zarobljenika!
Foto: Beta Hina

Demonstracije pred sudom

LORA 2: Odloženo suđenje za ubijanje srpskih zarobljenika!

Crna Hronika -
Pripremno ročište je odloženo zbog toga što su dvojica advokata otkazala zastupanje prvooptuženom Tomislavu Dujiću. Početak suđenje bio je zakazan najpre za jul, ali je zbog bolesti advokata jednog od optuženih tada odložen za 17. oktobar

SPLIT - Na Županijskom sudu u Splitu danas je ponovo odložen početak suđenja petorici hrvatskih vojnih policajaca za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima iz bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica 1992. u splitskom vojno-istražnom zatvoru Lora.

Pripremno ročište je odloženo zbog toga što su dvojica advokata otkazala zastupanje prvooptuženom Tomislavu Dujiću. Početak suđenje bio je zakazan najpre za jul, ali je zbog bolesti advokata jednog od optuženih tada odložen za 17. oktobar.

Pred splitskim sudom okupilo se na protestnom skupu nekoliko desetina građana iz braniteljskih udruženja koji tvrde da će se se kao svedoci u slučaju poznatijem kao "Lora 2" pojaviti i oni koji su učestvovali u agresiji na Hrvatsku jedan snajperist i pilot koji je bombardovao Metković.

Optužnica u slučaju "Lora 2", koja je podignuta još 2009, tereti upravnika vojno - istražnog zatvora Lora Tomislava Duića, njegovog zamenika Tončija Vrkića, kao i čuvare Anđelka Botića, Emilija Bungura i Antu Gudića da su od marta do kraja leta 1992. godine psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih jedinica.

Od 40-tak zarobljenika koji su prošli torture Lore, umrli su Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlado Savić. Njihova tela ekshumirana su posle rata na području Livna. Prema optužnici, u mučenjima su učestvovale i druge civilne i vojne osobe kojima nije utvrđen identitet.

Optuženi Duić i Bungur su već devet godina u bekstvu. Svi optuženi u slučaju Lora 2 već su pravosnažno osuđeni u slučaju "Lora 1" za zločine nad civilima u splitskom vojno-istražnom zatvoru Lora.

U tom prvom slučaju optužnica protiv osam osoba podignuta je marta 2002. Splitski sud je najpre doneo oslobađujuću presudu, ali je Vrhovni sud, po žalbi tužilaštva, ukinio tu presudu i vratio predmet na novo suđenje.

U ponovljenom postupku sud u Splitu je marta 2006. sve optužene proglasio krivima i izrekao im zatvorske kazne od šest do osam godina, a presudu je potvrdio i Vrhovni sud.

( Beta/Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track