MALVERZACIJE U LASTI: Uhapšen Velibor Sovrović!
Foto: Marina Lopičić

Policija pokrenula istragu

MALVERZACIJE U LASTI: Uhapšen Velibor Sovrović!

Crna Hronika -
Sovrović i uhapšeni funkcioneri se terete da su u periodu od oktobra 2007. godine do danas zakupom poslovnih prostora, nabavkom kancelarijskog materijala, kao i nabavkom autobuskih karata sa hologramom oštetili Lastu za 133.685.561,00 dinara

BEOGRAD - U akciji beogradske policije danas je uhapšen nedavno smenjeni direktor saobraćajnog preduzeća Lasta Velibor Sovrović.

Osim Sovrovića policija je uhapsila i odredili pritvor O. K.(65), D. N. (56) funkcionerima u SP Lasta, B. S., (50) referentu SP „Lasta“ a.d. Beograd, B. B. (54) odgovornu osobu privrednog društva „BG moto provajd“ d.o.o. Beograd i V. D.(49) odgovornu osobu Privrednog društva „VLAAN“ d.o.o. Beograd, a za osumnjičenim D. B.(1961) jednim od funkcionera SP „Lasta“ a.d. Beograd raspisana je potraga.

Sovrović i uhapšeni funkcioneri se terete da su u periodu od oktobra 2007. godine do danas zakupom poslovnih prostora, po višestruko višim cenama od tržišnih, nabavkom kancelarijskog materijala takođe po znatno višim cenama, kao i nabavkom autobuskih karata sa hologramom omogućili protivpravnu imovinsku korist preduzećima „BG moto provajd“ i „VLAAN“.

Prilikom zaključenja ugovora o zakupu po znatno višim cenama od tržišnih osumnjičeni V.S. i D. B. , u periodu od 01.12.2009. godine do danas omogućili su sticanje imovinske koristi B. B., u visini od 5.302.880,00 dinara, kao i naneli štetu prilikom zaključenja ugovora o zakupu lokala ,u visini od 9.612.900,00 dinara. Takođe su osumnjičeni D. N. i B. S., prilikom nabavke kancelarijskog materijala u periodu od 01.10.2007. do 31.12.2013. godine od osumnjičenih V. D., po višestruko višim cenama od tržišnih oštetili preduzeće SP „LASTA“ a.d. Beograd za 93.925.181,00 dinara, koliko iznosi i protivpravna imovinska korist preduzeću „Vlaan“ d.o.o. Beograd.Pored toga su D. B., i O. K., prilikom nabavke autobuske karte sa hologramom od V. D., po višestruko višim cenama od tržišnih u periodu od 28.12.2010. godine do danas oštetili preduzeće SP „Lasta“ a.d. Beograd za iznos od 24.834.600,00 dinara, koliko su pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću „Vlaan“ d.o.o. iz Beograda.

Dosadašnjim radom utvrđeno je da su osumnjičeni u periodu od 01.10.2007. godine do danas oštetili SP „Lasta“ a.d. Beograd, čiji je većinski vlasnik Republika Srbija sa akcijskim kapitalom u visini od 64,4 % , za ukupan iznos od 133.685.561,00 dinara.

Kako je Kurir ranije pisao Sovrović, koji je na čelu „Laste“‘ bio sve do 22. jula ove godine, samo nekoliko dana pre odlaska na odmor na privatni račun supruge Mirjane Sovrović uplatio je više od pola miliona evra.

- Prema do sada prikupljenim podacima, on je na ženin račun u banci Intezi uplatio 520.000 evra. Ona je 30. jula, dan pre odlaska na letovanje, podigla s tog računa čak 400.000 evra u kešu. Sutradan su otputovali na godišnji odmor - kaže dobro obavešteni izvor Kurira.

Foto: Kurir arhivska fotografija
Foto: Kurir arhivska fotografija

Da podsetimo, Velibor Sovrović je na čelu poznatog auto-prevoznika bio punih 13 godina. Smenjen je pre mesec i po dana odlukom Nadzornog odbora tog preduzeća. Naime, premijer Srbije Aleksandar Vučić naredio je Sovrovićevu smenu nakon što je u javnost procurila informacija o bahatom ponašanju izvršnog direktora „Laste“ Nemanje Tomovića.

Pored Sovrovića, tada su smenjeni pomenuti Tomović i još trojica izvršnih direktora. Kompletna vrhuška „Laste“ „odletela“ je kad je otkriveno da je Tomović nemilice trošio firmin novac na provode, hranu i piće u prestoničkim ugostiteljskim objektima. Sindikati su ga optužili da je za samo tri meseca spiskao 400.000 dinara i to uglavnom po kafanama, a impozantni su bili i računi za gorivo.

Međutim, o Sovrovićevim malverzacijama nije se mnogo govorilo. Šuškalo se da ima nekoliko stanova u svom i supruginom vlasništvu, i to u strogom centru Beograda, a sindikati su tvrdili da su Sovrovići vlasnici vile na periferiji Beograda, u unutrašnjosti Srbije, ali i nekoliko nekretnina u inostranstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track