NEPROCENJIVA ŠTETA: Na venčanju ukrali ikonu staru dva veka!
Foto: Kurir Štampano

Crkva u selu Sirogojno na meti lopova

NEPROCENJIVA ŠTETA: Na venčanju ukrali ikonu staru dva veka!

Crna Hronika -
Iz Crkve svetih apostola Petra i Pavla, koja ove godine slavi 250 godina postojanja, nestala relikvija neprocenjive vrednosti

ZLATIBOR - Iz Crkve svetih apostola Petra i Pavla, u zlatiborskom selu Sirogojno, koja ove godine slavi 250 godina postojanja, ukradena je ikona neprocenjive vrednosti, naslikana 1812. godine! Ikona je nestala u subotu, za vreme venčanja u crkvi. Pretpostavlja se da je lopov iskoristio gužvu i neopaženo odneo relikviju. U toku je policijska istraga, a proveravaju se ljudi koji su ranije povezivani s krađama u svetilištima.Nema video-nadzora- U subotu je bilo venčanje, pa je u crkvi bilo mnogo ljudi. Lopov je iskoristio priliku i odneo ikonu. Moguće je da i neko od svatova stoji iza krađe. Nažalost, crkva nema video-nadzor, što je kradljivcu dalo mogućnost da neopaženo iznese relikviju - kaže za Kurir meštanin Sirogojna.Zorica Ivković, istoričar umetnosti i savetnik muzeja na otvorenom „Staro selo“, koji je u neposrednoj blizini opljačkane crkve, kaže da ikona nije pripadala ikonostasu, već da je bila okačena na severnom zidu.- Ukraden je deo friza, dimenzija 30 puta 80 centimetara, sa rezbarenom i slikanom predstavom tri arhijereja, Svetog Haralampija, Svetog Spiridona i Svetog Nikole, rad Aleksija Lazovića, jednog od najvećih ikonopisaca u Srbiji. Crkva u Sirogojnu poseduje dva takva dela, od kojih je jedno u subotu skinuto sa zida i ukradeno - objasnila je Ivkovićeva.Kulturno dobroPrema njenim rečima, Crkva svetih apostola Petra i Pavla u Sirogojnu potiče iz 1764. godine.- Crkva u Sirogojnu sa vrednostima koje poseduje, među kojima se nalaze i ikone Simeona i Aleksija Lazovića, zajedno s muzejom na otvorenom „Staro selo“, zaštićena je zakonom kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Stoga je ikona i sve što se u njoj nalazi od neprocenjive vrednosti - ističe naša sagovornica.

Delo staro dva veka... Ukradena ikona
Delo staro dva veka... Ukradena ikona

Nije prvi put UKRALI I GVOZDENO KLEPALO IZ 1823.Ovo nije prvi put da je crkva opljačkana.- Prošle godine ukradeno je gvozdeno klepalo, koje se koristi za oglašavanje molitve i službe Božje u danima kad se oko Vaskrsa ne koriste zvona, a koje je na drvetu lipe stajalo od 1823. Ono je bilo poklon hramu, a darivala ga je supruga rujanskog serdara Jovana Mićića - navela je Ivkovićeva i dodala da su nedavno lopovi obili i crkvenu prodavnicu i trpezariju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track