Odbijen zahtev Radovana Karadžića za ponavljanje suđenja

Hag

Odbijen zahtev Radovana Karadžića za ponavljanje suđenja

Crna Hronika -
Nekadašnji predsednik Republike Srpske tražio je da se ponovi suđenje jer Haško tužilaštvo stalno kasni s objavljivanjem dokaza

HAG - Predsedavajući sudskog veća Haškog tribunala sudija O Gon Kvon odbio je zahtev nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da se ponovi suđenje, s objašnjenjem da Karadžić nije dokazao da su “kašnjenja Tužilaštva negativno uticala na odbranu”.

“Veće je preduzelo nekoliko koraka kako bi osiguralo da pripreme optuženog za suđenje nisu usporene i da kumulativni efekt kašnjenja u obelodanjivanju dokaza nije kompromitovao njegovo pravo na pošteno suđenje. Zbog toga, Veće je nekoliko puta prekinulo suđenje, odgodilo saslušanje svedoka, naredilo Tužilaštvu da objavi sve dokaze i zahtevalo izveštaj o tome”, kaže se u obrazloženju.

Karadžić, kojeg Haško tužilaštvo tereti za genocid u Srebrenici i u još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata u BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce, zatražio je da se poniovi suđenje jer Haško tužilaštvo stalno kasni s objavljivanjem dokaza, prenose agencije. Ovo je drugi put da je Sudsko veće odbilo Karadžićev zahtev za novo suđenje zbog problema s objavljivanjem dokaza. Dokazni postupak na suđenju Karadžiću završen je ove godine, a iznošenje završnih reči zakazano je za 29. septembar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track