OKANOVIĆ: Teško je prihvatljivo da vozilo koje je usmrtilo Luku Jovanovića još nije pronađeno!
Foto: Dragana Udovićić

Udes na mostu

OKANOVIĆ: Teško je prihvatljivo da vozilo koje je usmrtilo Luku Jovanovića još nije pronađeno!

Crna Hronika -
Nisu kamere jedini trag, tu su i podaci sa baznih stanica mobilne telefonije i delovi vozila zatečeni na licu mesta. Kada se ukrste ti tragovi može da se suzi sumnja na određen broj ljudi, ocenio je Okanović

BEOGRAD - Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je danas da je, uz sve tragove koji postoje, teško prihvatiti da vozilo kojim je usmrćen Luka Jovanović (21) na Brankovom mostu u Beogradu, ni posle 15 dana nije identifikovano.

"Imamo dve specifičnosti - jedna je da se radi o relativno retkom modelu vozila na našim prostorima, a drugo, saobraćajnica na kojoj se nesreća dogodila je prilično dobro pokrivena kamerama. To vozilo je odnekud došlo i nekud je otišlo", rekao je Okanović.

On je kazao da je teško prihvatljivo da policija već 15 dana nije identifikovala vozilo, a prema snimcima s kamera koji su objavljeni u beogradskim medijima, reč je o "mini morisu".

"Nisu kamere jedini trag, tu su i podaci sa baznih stanica mobilne telefonije i delovi vozila zatečeni na licu mesta. Kada se ukrste ti tragovi može da se suzi sumnja na određen broj ljudi, a onda operativnim radom može da se utvrdi da li je neko od tih ljudi umešan u ovo krivično delo", ocenio je Okanović.

Komentarišući izjave policijskih zvaničnika da su pojedine kamere u Beogradu neupotrebljive i zastarele, on je istakao da je onda vreme da se to promeni i da postoje sredstva za to.

"Osam miliona evra izdvojeno je u proteklih pet godina po Zakonu o osiguranju u saobracjaju. U poseban Fond za video nadzor od tih osam miliona evra, prema našim podacima, nijedna kamera nije kupljena u Srbiji. A sa druge strane ne zna se šta je sa tim novcem", kazao je Okanović.

On je rekao da se u slučaju stradanja 21-godišnjeg mladića može postaviti pitanje da li je od samog početka reakcija policije bila odgovarajuća.

"Na snimku sa kamera koji je objavljen vidi se da je hitna pomoć na lice mesta stigla pre policije. Da li je aktiviran mehanizam za pronalaženje vozila, da li je to učinjeno u kratkom roku ili ne - mnoga pitanja mogu da se postave i da se istraži da li je rad policije bio savestan, stručan i profesionalan", ocenio je on.

Okanović je postavio i pitanje šta bi se dogodilo da se u isto vreme i na istom mestu dogodio pokušaj atentata na nekog visokog državnog funkcionera.

"Da li bi isto imali slučaj da ni posle 15 dana ne možemo da utvrdimo iz kog vozila je pokušan atentat", on. Takođe, kako je dodao, može se postaviti i pitanje kako postoje neki snimci gde se vrlo detaljno vide neka postupanja kao što je pre nekoliko godina bilo na parkingu kod Arene, a ne šta se događalo na jednoj važnoj saobraćajnici kao što je Brankov most.

Luka Jovanović je 25. jula s još nekoliko prijatelja pokušavao da pomeri automobil kome je otpao točak na silasku s Brankovog mosta kada ga je pokosio automobil za koji se pretpostavlja da je "mini moris", a koji je dolazio iz pravca Zelenog venca.

Njegov otac je nekoliko dana stajao na mostu sa sinovljevom slikom tražeći pravdu i otkrivanje počinioca, a prošle nedelje održani su i protesti zbog te tragedije. Vozač "mini morisa" je posle nesreće, bez zaustavljanja pobegao s lica mesta.

http://www.youtube.com/watch?v=P-5BQofKMQQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track