OLGICA BATIĆ: Ponovo ću tražiti uvođenje kastracije za silovatelje!
Foto: Zorana Jevtic

Predlog dopune krivičnog zakona

OLGICA BATIĆ: Ponovo ću tražiti uvođenje kastracije za silovatelje!

Crna Hronika -
Tražićemo da se za najteže oblike krivičnih dela protiv polne slobode koji za posledicu imaju smrt u zakonu decidirano navede kazna od 30 do 40 godina zatvora. Ova odredba se ne bi odnosila samo na slučajeve kada su žrtve maloletnici već i na punoletne osobe, kaže narodna poslanica Olgica Batić

BEOGRAD - Ponovo ću zatražiti uvođenje kastracije i pooštravanje kaznene politike prema silovateljima - najavila je poslanica Olgica Batić.

Ona smatra da je naša kaznena politika više nego blaga i da će iduće nedelje predložiti Skupštini izmenu i dopunu Krivičnog zakonika.

- Tražićemo da se za najteže oblike krivičnih dela protiv polne slobode koji za posledicu imaju smrt u zakonu decidirano navede kazna od 30 do 40 godina zatvora. Ova odredba se ne bi odnosila samo na slučajeve kada su žrtve maloletnici već i na punoletne osobe. Predložiću uvođenje obavezne kastracije za povratnike.

Zakonodavstva nekih zemalja već primenjuju takva rešenja. Uzor može da nam bude Češka, u kojoj su do 2012. izvršene 24 kastracije - navodi Batić.

Vanja Macanović, advokat Autonomnog ženskog centra, smatra da problem nije u zakonu već u kaznenoj politici sudova.

- Mislim da sudovi šalju lošu poruku prvostepenim presudama za silovanja i druga dela protiv polne slobode.

Nedavno je beogradski Apelacioni sud u postupku protiv optuženog za najteži oblik ovog krivičnog dela smanjio kaznu za tri godine - primećuje Vanja Macanović.

Bolji nadzor nad povratnicima

Osvrćući se na slučaj teškog ubistva devojčice Ivane Podraščić za šta je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora, ministar pravde Nikola Selaković nije se složio s ocenama o blagoj kaznenoj politici. On je rekao da se bolje moraju nadzirati višestruki povratnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track